Regeringen skjuler oplysninger: EU-trusler skal løses med skattestigninger

Det har længe forlydt, at regeringen "ønskede" at fjerne de forhadte sukker- og fedtafgifter, men det viser sig nu, at dette "ønske" ikke er begrun...

Christian Melgaard,

07/11/2012

Det har længe forlydt, at regeringen "ønskede" at fjerne de forhadte sukker- og fedtafgifter, men det viser sig nu, at dette "ønske" ikke er begrundet i fornuft eller interne overvejelser - i det mindste ikke i den forstand, at regeringen har indset det tåbelige i afgifterne. Derimod er det en beslutning, som regeringen presses til af EU med armen vredet om på ryggen. Det har man bare "glemt" at informere folketinget om.

Ifølge et hidtil ukendt notat fra Skatte-, Økonomi- og Finansministeriet er der opstået et problem i forhold til EU, og problemet består i at EU-kommissionen forventes at indlede en sag mod Danmark for ulovlig statsstøtte. En sådan sag vurderes ikke umiddelbart at kunne vindes. Det famøse notat har regeringen hldt skjult for folketinget og iflg. Venstre har regeringen under finanslovsforhandlingerne direkte benægtet, at der var problemer med EU.

Afgifterne skal derfor væk - og det er der til gengæld enighed om i Folketinget. Desværre er der ikke den samme enighed om hvordan fjernelsen skal "finansieres". Der er naturligvis den helt logiske mulighed, at man sparer sig ud af problemet - d.v.s. at man finder besparelser, der matcher de reducerede udgifter.

Desværre er det ikke regeringens politik - så de skal i stedet finde nye indtægter - hvilket er det samme som at sige "nye skatter". Idag har regeringen så foreslået, at personfradraget nedsættes med kr. 900 og bundskatten hæves med 0,19 procentpoint. Det er den "finansieringspakke" Bjarne Corydon forsøger at sælge som et tilbud til bl.a. Venstre, som kompensation for at fjerne de afgifter, som EU under alle omstændigheder vil sørge for bliver fjernet. Smart, men også for smart. 

Og en ulykke kommer sjældent alene; Den manglende enighed om finansieringen har fået Venstre til at forlade - eller blive smidt ud af - finanslovsforhandlingerne, og det betyder, at en aftale meed EL er rykket nærmere.