Professor fordømmer "bad science" om passiv rygning: Vi bedrager folk bevidst

”Hvor langt skal vi køre den? Hvornår skal vi fortælle folk, at vi helt bevidst bedrager dem for at få dem til at ændre adfærd? Hvornår begynder de...

Klaus K,

02/11/2010

Hvor langt skal vi køre den? Hvornår skal vi fortælle folk, at vi helt bevidst bedrager dem for at få dem til at ændre adfærd? Hvornår begynder det at blive uacceptabelt?”

Sådan spørger ledende professor, John B. Davies fra Strathclyde University i et opsigtsvækkende video-interview, hvor han offentligt tager afstand fra anti-tobaks kampagnerne i England & Skotland, som han selv er rådgiver for i Health Scotland's Qualitative Bar Study on Smokefree Legislation.

I en usædvanlig hård kritik af kampagnerne mod rygning trækker John B. Davies linier til Tyskland under krigen: ”Jeg begynder at kunne se gaskamre forude. Det virker måske latterligt - men hvis en regering bevidst producerer kampagner, der er bedrag, og som har til hensigt at bedrage for at producere en ønsket forandring, så står vi med et meget vanskeligt problem,” siger han.

Prof. Davies rejser specielt et advarselssflag imod myndighedernes brug af ”bad science” om passiv rygning - dvs. brugen af en falsk risiko ved passiv rygning som argument i de “sociale markedsføringskampagner” for at få folk til at ryge mindre.

”Dårlig videnskab i en god sags tjeneste er altid dårlig videnskab,” siger han.

Læs dette oversatte referat af video-interviewet: Professor: Vores anti-røg kampagner er fup