Private og virksomheder snyder fælleskassen for kr. 50 mia. årligt

I går kunne Mandag Morgen referere en undersøgelse, som konkluderede, at der er et effektiviseringspotentiale i den offentlige sektor på mindst kr

Christian Melgaard,

30/01/2013

I går kunne Mandag Morgen referere en undersøgelse, som konkluderede, at der er et effektiviseringspotentiale i den offentlige sektor på mindst kr. 50 mia. årligt - og idag refererer Fyens Stifttidende en række undersøgelser som indikerer, at "fælleskassen" unddrages et tilsvarende beløb som følge af regulært snyd.

Der snydes for enorme beløb herhjemme hvert år, og det koster statskassen mindst kr. 50 mia., når danskerne får udført sort arbejde, "laver "fejl" i selvangivelsen (eller "sjusker" som landets statsminister ynder at kalde det) eller uretmæssigt sikrer sig ydelser fra det offentlige.

Ifølge Henrik Jacobsen Kleven, professor i økonomi ved London School of Economics, er det ekstremt svært at snyde med sin indkomstskat. Men på andre områder er det nemmere, og borgerne griber i stor stil muligheden for at snyde fælleskassen. Vi ynder at fortælle hinanden og omverdenen, at danskerne har en særlig høj skattemoral, ligesom vi ynder at fortælle hinanden at vi ikke har nævneværdig korruption i Danmark. Men sandheden er desværre en anden - og det gælder både med hensyn til snyderi og med hensyn til korruption. Vi er dygtige til hver især at definere vores egne grænser, så f.eks. vennetjenester, der kompenseres på forskellig vis, defineres som andet end sort arbejde eller korruption, selv om der i det mindste i nogen tilfælde er tale om netop det.

I det omfang vi undlader at snyde er det i høj grad et spørgsmål om opdagelsesrisiko snarere end om høj moral, og løsningen er derfor enten at indføre mere kontrol, hvilket ofte er en dyr foranstaltning eller også skal man reducere incitamentet til at snyde. Hvis man sænker skatten tkil et rimeligt niveau og rydder op i fradragsjunglen, vil en stor del afsnyderiet forsvinde og hvis man på samme måde rydder op i junglen af overførselsindkomster, tilskud og støtteordninger, så kun de reelt trængende kan modtage hjælp, så forsvinder en stor del af det problem også af sig selv.

Der er et enormt potentiale og en stor del består af "lavthængende frugter", så spørgsmålet er alene hvorfor politikerne ikke gør noget ved det?