Politikere belejrede af læger, der lobbyer skjult for medicinalindustrien

Mange danske læger optræder som lobbyister for medicinalindustrien overfor politkere og medier uden at afsløre deres reelle økonomiske motiver

Klaus K,

30/08/2011

Mange danske læger optræder som lobbyister for medicinalindustrien overfor politkere og medier uden at afsløre deres reelle økonomiske motiver. Dette er kendt viden, men flere sundhedspolitikere på Christiansborg lægger nu åbent afstand til disse lægers metoder.

JP: Politikere føler sig snydt af lobby-læger

Folketingets sundhedsordførere bliver dagligt udsat for lobbyisme fra medicinalindustrien eller deres interessegrupper, som vil anbefale produkter. Men lægerne glemmer at sige, at de er på lønningslisten hos det firma, som producerer eller sælger præparaterne.

"De præsenterer sig som læger, der har en særlig viden på området. Når man senere i forløbet modtager en mail fra dem, kan man se, at de arbejder for et firma," siger sundhedsordfører Sofie Hæstorp Andersen (S) til JP.

Sundhedsordførerne siger, at lobbyismen på sundhedsområdet har været stærkt stigende de seneste år. Medicinalfirmaer hyrer ofte professionelle lobbybureauer og allierer sig med læger, når de vil fremme et bestemt produkt over for lovgiverne.

"Én ting er, når man får besøg af et medicinalfirma, som fortæller om deres produkt. Men når de får tidligere politikere, der er blevet lobbyister, eller læger til at ringe og lobby’e for produkterne, så bliver det for meget," siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF.

Medicinalindustrien infiltrerer myndigheder: Glaxo fik WHO til at erklære pandemi

Medicinalindustriens magt over politikere og sundhedsvæsener er vokset enormt de sidste år. Det er en worldwide trend fra USA, hvor de rådgivende eksperter for regeringsstyrelser som fx. FDA (levnedmiddelstyrelsen) og Surgeon General (sundhedsstyrelsen) er på lønningslisten i verdens største medicinalselskaber, Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis og Johnson & Johnson. 

I realiteten dikterer medicinalindustrien USA’s sundhedspolitik, hvilket har medført et enormt forbrug af medicin i USA. Men i Danmark har vi ifølge mange kritikere det samme problem: Myndighederne er blevet for afhængige af medicinalindustrien, bl.a. fordi vi tillader, at medicinalbranchen sponsorerer de myndigheder, der er sat til at kontrollere branchen.  

Det samme afhængighedsforhold gør sig gældende i FN’s verdenssundhedsorganisation WHO i Geneve, hvor læger fra medicinalindustrien har magten i de ekspertudvalg, der beslutter hvornår WHO skal erklære pandemi-alarm ved influenza epidemier.

En sådan pandemi-alarm blev udsendt af WHO i 2009 efter anbefaling fra eksperter, som er på lønningslisten hos GlaxoSmithKline. Resultatet var, at alle WHO-tilsluttede lande inkl. Danmark var forpligtede til at foretage milliard-indkøb af influenza vacciner til deres befolkninger hos ... GlaxoSmithKline.

Store lagre af disse vacciner, Pandemrix, måtte imidlertid smides ud, da pandemien udeblev - dette var et held, for Pandemrix viste sig at have meget skadelige bivirkninger. Men de danske myndigheder var forinden blevet tvunget af Glaxo til at fraskrive sig retten til erstatningssager i tilfælde af bivirkninger. 

Medicinalindustrien står bag rygeforbud. Resultat: Storsalg af Nicorette 

Medicinalindustrien spiller via sin rolle som sponsor for WHO også en stor rolle i krigen mod tobaksrygerne - og de står i høj grad også bag alle de rygeforbud, der er indført i USA og Europa.

OBS - edit, 2014: WHO har fjernet ovenstående link. Benyt i stedet dette link

Det er lykkedes medicinalindustrien at få WHO til at svække sit tidligere fokus på hjælp til den 3. verden - og i stedet bruge stor energi på at alarmere sine medlemslande om en betydningsløs risiko ved passiv rygning med henblik på at få spredt rygeforbud ud over den rige del af verden.

Dette er sket efter samme princip som ved pandemierne: Nationalstaterne har forpligtet sig overfor WHO til at anerkende, at passiv rygning er skadeligt og derfor indføre rygeforbud. Danmark tilsluttede sig i 2004 - et par år før nogen danskere havde hørt om rygeforbud.

Resultatet af disse dybest set unødvendige forbud mod rygning overalt i europæiske virksomheder har været en vanvittig vækst i salget af Nicorette og andre af branchens nikotinprodukter.

Mindst 2.400 danske læger er på medicinalindustriens lønningslister

Formålet med industriens lobby aktiviteter er naturligvis som i enhver anden privat branche større indtjening. Det betyder her: Højere salg af produkterne. Medicinen - mere drug-pushing. Men medicinalindstrien har en særlig fordel fremfor andre brancher: Deres lobbyister består af læger, som traditionelt har høj troværdighed i omverdenes øjne.

Men læger kan også købes. Den danske læge & professor Peter Gøtzsche fra Cochrane Centeret på Rigshospitalet, skriver i en stærkt kritisk artikel på videnskab.dk, at mindst 2.400 danske læger er på industriens lønningsliste:

Læs artikel på Videnskab.dk: Medicinalindustriens forskningsfusk og de købte læger

I artiklen anklager Peter Gøtzsche medicinalindustrien og en række uærlige læger for storsvindel med forskningsresultater og opdigtede patienthistorier samt for at skjule selvmord i kliniske forsøg. Altsammen for at fremme salget af medicin.

Medicin, som i mange tilfælde ikke virker - og som i mange tilfælde har skadelige bivirkninger.

Frankrigs førende rygestop-læge gennem årtier, professor Robert Molimard er skånselsløs i sin kritik af medicinalindustrien og de interessegrupper, industrien sponsorerer - bl.a. den danske Hjerteforening.

I en artikel om Hjerteforeningens & deres søsterorganisationers rapport om passiv rygning, ”Lifting the Smokescreen” afslører Molimard, at rapporten er betalt af Pfizer og GlaxoSmithKline - han kalder rapportens indhold ”ren manipulation”. Artiklen slutter sådan:

”Den farmaceutiske industri ynder at fremstille sig selv som den ædle frelserprins på en hvid hest. Men det er åbenlyst, at deres lobbygrupper infiltrerer beslutningstagere på mange niveauer. Er det ikke på høje tid, vi begynder at indskrænke deres adfærd?”