Politi tillader, at muslimer kaster sko

Scotland Yard har bukket sig for islamiske sensitiviteter, og accepteret at muslimer i rituel protest har ret til at smide sko, hvilket kunne have...

Henrik Gøtke,

12/04/2010

Scotland Yard har bukket sig for islamiske sensitiviteter, og accepteret at muslimer i rituel protest har ret til at smide sko, hvilket kunne have den uintenderede konsekvens, at politikere eller politi bliver ramt.

Nyheden om denne indrømmelse fra Metropolitan Police er fremkommet midt i en række retssager mod mere end 70 mestendels muslimske demonstranter, der efter sidste års Gaza protester udenfor den israelske ambassade i London var anklaget for voldelig uorden.

Aquib Salim, 21 år, en IT studerende ved Queen Mary, London University, der var involveret i en skokastningshændelse, er som resultat heraf næsten sikker på at undgå fængsel.

Chris Holt, Salim´s sagfører, siger, at han efter at have erklæret sig skyldig i en enkelt anklage om at have kastet en pind mod politiets linie, sandsynligvis får en betinget dom.

“Domstolen accepterede, at den tidligere skokastningshændelse simpelthen var en rituel form for protest og derfor ikke en kriminel voldshandling”, siger Holt.

Dommer Deniss var enig i, at skokastningshandlingen ikke skulle tages i betragtning i en anklage om voldelig uorden mod den studerende, da den var “en symbolsk” politisk gestus.

Dette betyder, at skader på ofrene også vil være symbolske.

Sko, og særligt sålerne på sko, anses i den islamiske verden for værende rituelt urene. En irakisk journalist blev folkehelt for under en pressekonference i december 2008 at kaste en sko mod præsident George W Bush.

Præsidenten dukkede sig, men Muntadhar al-Zaidi blev fængslet i tre år og angiveligt tortureret af irakerne. Han blev løsladt efter ni måneder, og hans gestus inspirerede mange immitatorer.

Indrømmelsen er allerede blevet taget entusiastisk op af muslimske demonstranter, der overdyngede Downing Street med sko i protest over den israelske bombning af Gaza sidste år.

Dusinvis af skistøvler og clogs blev også i en relateret protest kylet mod det amerikanske konsulat i Edinburgh, i hvilken tre politifolk fik mindre skader.

Kilde: