Paniske idioter styrter aktiemarkederne i grus

Mogens Lykketoft har engang sagt om investorerne på aktiemarkedet, at de var ”en flok hysteriske kællinger”

Michael Hammers,

26/05/2010

Mogens Lykketoft har engang sagt om investorerne på aktiemarkedet, at de var ”en flok hysteriske kællinger”. Jeg har aldrig været enig med Lykketoft i ret meget, men kan kun give ham ret her. I hvert fald i tendensen, for hans udtryk er måske lige en tand eller to for venlig. Det ville være mere rammende, i hvert fald set med 2010 øjne, at kalde aktiemarkedets investorer  for en flok paniske idioter. Paniske idioter, som ved den allermindste bevægelse de tilfældigvis får øje på et eller andet sted i verden, stikker halen mellem benene og flygter, mens de hyler: ”Ulven kommer, ulven kommer”.

På ca.3 uger er det danske C20 indeks faldet med ca. 10 %, det tyske DAX ca. 10 %, det amerikanske S&P 500 ca. 12 %, mens det kinesiske Shanghai Composite er faldet ca. 20 %. Det er enorme fald på kort tid og man skulle derfor mene, at der forelå en substantiel årsag til faldene.

Men det gør der ikke! Den reelle årsag til, at aktiemarkederne lige nu rasler ned, er nemlig, de paniske idioter. Det hedder sig ganske vist, at det er den græske gældskrise, der er skyld i miséren, idet den skulle true den globale økonomi! Men det er rent nonsens. Hvordan skulle dette lille land, der kun er knapt 3 gange større end Danmark, kun har ca. 12 millioner indbyggere og hvis bruttonationalprodukt har samme størrelsesorden som det danske, måske kunne udgøre nogen trussel for den samlede verdensøkonomi???

Nej, vel. Når man bruger sin sunde fornuft, indser man hurtigt, at koblingen er grotesk. Men - kan man så høre de paniske idioter hyle: Grækenland er en del af Euro-samarbejdet, og derfor kan landets krise få katastrofale konsekvenser for dette samarbejde og dermed for Europas økonomi og i forlængelse heraf for verdensøkonomien. Det er dog en gang tandløst vås! Den græske økonomi udgør ca. 2,5 % af Eurozonens økonomi og er som sådan ikke nogen faktuel trussel mod denne. Men, hyler de paniske idioter videre, så kan Grækenlands krise sprede sig til andre lande: Portugal, Spanien, Irland. Det er noget forvrænget nonsens. Grækenlands krise er Grækenlands og kan som sådan ikke sprede sig til f.eks. Portugal. Portugal kan også have et (og har et) gældsproblem, men det er Portugals og det tåler ingen sammenligning med det græske. En identifikation af de to er absurd og kan kun gøres af en fantasi, der er løbet fuldstændig løbsk. Hvad mere er, så har EU vedtaget en støttepakke til Grækenland på ca. 5,5 billioner!!! kroner– et beløb af så astronomiske dimensioner, at det kan få det til at svimle. Ligeledes har både Portugal og Spanien erklæret, at de ikke befinder sig i en krise af et omfang, der nødvendiggør økonomisk hjælp fra EU. Men på trods af disse kendsgerninger bliver de paniske idioter ved at hyle: ”Ulven kommer!”

- For, hvad nu hvis EU's astronomiske støtte alligevel ikke rækker? hyler de. Og hvad nu hvis Portugal og Spanien har en større gældskrise, end de giver indtryk af? Og hvad nu hvis de sydeuropæiske lande ikke er de eneste europæiske lande med gældskrise? Og hvad nu hvis og hvis og hvis, hyler de paniske idioter, mens de som lemminger flygter bort fra aktiemarkederne, hvis værdier bare falder og falder. At de økonomiske nøgletal viser at finanskrisen nu er forbi og at den globale økonomi igen er i vækst, skeler de paniske idioter ikke et øjeblik til. Ligesom de ser stort på at den nys overståede regnskabsperiode viste, at ca. 80 % af virksomhederne i f.eks. USA overraskede med en bedre økonomisk udvikling (bedre regnskaber) end forventet. Kun hyler de deres evindelige panik-mantra: ”Hvis, hvis, hvis”.

HVIS nu Kina implementerer foranstaltninger, der bremser den økonomiske vækst, HVIS nu Nord- og Sydkorea går i krig, HVIS nu olieudslippet i den Mexicanske Golf på en eller anden måde påvirker verdensøkonomien, hvis-hvis-hvis … Det ene ”hvis” tager det andet. Det er skruen uden ende og man kan allerede forudse de paniske idioters næste store ”hvis”, nemlig i relation til det enorme amerikanske budgetunderskud: Hvad nu HVIS USA ikke kan håndtere dette og det rammer væksten i verdensøkonomien??

Imidlertid - den største trussel mod verdensøkonomien lige nu er de paniske idioter selv. Deres lemmingeagtige panik-flugt bort fra aktiemarkederne kan i yderste konsekvens sætte den nystartede vækst i stå. På den måde vil deres ”HVIS”, hvor substansløst det i realiteten måtte være, blive selvbekræftende og sørgeligt aktuelt.

Katastrofalt at verdensøkonomien på den måde vil blive styret af rendyrket frygt og ikke af sund fornuft.
 

Kilde: