Oversvømmelser i Thailand sender Danske harddisk priser på himmelflugt

Firmaer og lagre der de sidste 10 år har arbejdet efter JIT-princippet med meget små lagerbeholdninger der supleeres af konstante forsyninger af va...

Peter Bjørn,

02/11/2011

Firmaer og lagre der de sidste 10 år har arbejdet efter JIT-princippet med meget små lagerbeholdninger der supleeres af konstante forsyninger af varer, er særligt udsatte:

De thailandske oversvømmelser skyldes usædvanligt store mængder regn, som har fået en række floder i den østlige del af landet til at gå over deres bredder. Oversvømmelserne har på det seneste også ramt en række store industriparker i den nordlige del af hovedstaden Bangkok. Derfor frygter Torben Qvist, at katastrofen endnu ikke er kulmineret.

»Det kommer til at ramme harddisk-producenterne rigtig hårdt her i fjerde kvartal, og det kan så igen ramme producenter af notebooks og desktop-computere, som er vant til at styre deres lagre og produktion efter just-in-time-princippet,« siger Torben Qvist.

Overvej hvad det indebærer at en kraftig tyfon på den anden side af jorden kan få priserne på udvalgte varer til at stige med mere end 50% herhjemme, eksempelvis Western Digital's 2 TB EARX-serie af harddiske (se prisgrafen):

http://www.edbpriser.dk/Product/Details.aspx?sp=all&pid=4936010

< står harddisk producenten Western Digital til at få et ordentligt hak i deres kvartalsregnskab, samt miste store summer på tabt fortjeneste i December-salget, som for mnogle forbrugersektorer udgør den største handelsmåned på året.

Det samem gælder PC fabrikanten ASUStek, som har måtte revidere deres 4.kvartalsforventninger til hvad der pænt kaldes "et konservativt outlook".

I takt med at kloden opvarmes af udledningen af drivhusgasser, og at mere varmeenergi fanges i de jordlige systemer, vil flere voldsomme og usædvanlige vejrfænomener være at forvente, med konsekvenser ala det ovenfor beskrevne, eller værre.