Nu trænger vi til et liberalt bogmarked

»Der er i dag ikke grund til at bekymre sig om salget af danske bøger, om antallet af nye danske bøger, eller om befolkningens mulighed for at ha...

Torben Mark Pedersen,

03/02/2013

»Der er i dag ikke grund til at bekymre sig om salget af danske bøger, om antallet af nye danske bøger, eller om befolkningens mulighed for at handle i velassorterede boghandlere landet over. Faste priser på danske bøger tjener derfor ikke længere kulturpolitiske formål.« Sådan lød overskriften og opråbet fra Boghandlerforeningen 22. marts 2006.

E-bogen er i modsætning til i USA endnu ikke brudt igennem her til lands. Indtil det sker, så kan forbrugerne glæde sig over, at priserne på de mest populære bøger er faldet markant. Det har forbrugerne taget til sig, og i dag er der langt flere, der køber bøger end før liberaliseringen. En undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen viser, at de nye bogkøbere især er forbrugere med en lav indkomst. En bog-lov ville altså være socialt skæv. Mener branchen virkelig, at vi skal have faste priser for at fremme den smalle litteratur på bekostning af den brede litteratur, som bliver læst af alle samfundslag? Det, synes jeg faktisk, er usympatisk, hvis det er tilfældet.