Novo-topchef rystet over diabetes-epidemien - Brsnyt

Novo Nordisks adm

180Grader-test Ikke angivet,

23/10/2009

Novo Nordisks adm. direktr Lars Rebien Srensen kalder de nye tal for omfanget af den globale diabetes-epidemi rystende, men ikke overraskende. Politikerne m holde op med kun at fokusere p infektionssygdomme som HIV og malaria og ogs afstte ressourcer til kroniske sygdomme som diabetes, siger han.

Den internationale diabetesorganisation, IDF, har endnu en gang opjusteret sine forventninger til antallet af diabetespatienter verden over bde p kort sig og p langt sigt.

Tirsdag offentliggjorde organisationen sit seneste Diabetes Atlas, og forventer nu, at antallet af mennesker med diabetes vil n 285 millioner i 2010 eller syv pct. at verdens befolkning og 435 millioner i 2030. Hidtil har sknnet lydt p knap 250 millioner i 2010 og 380 millioner i 2025.

For den danske medicinalkoncern Novo Nordisk, der er frende inden for udvikling og salg af insulin, bliver den seneste opjustering modtaget med blandede flelser.

”Tallene er lidt rystende, men de kommer desvrre ikke som en overraskelse. Organisationer og myndigheder har lnge underestimeret antallet af mennesker med diabetes, og i dag forventer man ti gange s mange diabetespatienter, som for 15 r siden,” siger Novo Nordisk adm. direktr Lars Rebien Srensen til Business.dk.

De fleste tilflde af diabetes forekommer i tredje verdenslande, og Lars Rebien Srensen hber, at de nye tal kan vre med til at ndre regeringernes fokus, nr de skal afstte ressourcer til sygdomsbekmpelse i omrder som Asien og Afrika.

”Der er et skrigende gab mellem de ressourcer som bliver sat af til bekmpelse af kroniske sygdomme, som diabetes, sammenlignet med andre sygdomme. Hvis vi ser p de allerfattigste lande, s har der vret en enorm og berettiget fokus p infektionssygdomme som HIV, Aids og malaria,” siger Lars Rebien Srensen.

”Men der bliver ydet flere hundrede gange mere bistand til bekmpelse af disse sygdomme, end til bekmpelse af kroniske sygdomme. Og nu viser det sig, at de fattigste lande mske bliver endnu hrdere ramt af for eksempel diabetes i fremtiden,” siger Lars Rebien Srensen.

Men selvom Lars Rebien Srensen finder de nye tal rystende, s bekrfter de samtidig, at Novo Nordisk forretningsmssigt er p rette spor, siger topchefen for Novo Nordisk.

”Vi har set en smule afdmpning i eftersprgslen efter vores produkter i lande som Indien og Kina, og har overvejet om det kunne skyldes at det underliggende behov ikke var s stort som antaget. Men de nye tal fra IDF viser jo, at det ikke er tilfldet,” siger Lars Rebien Srensen, der i nste uge prsenterer selskabets regnskab for tredje kvartal.

Iflge Diabetes Atlas 2009 vil det strste antal diabetikere findes i Indien i 2010, nemlig 50,8 millioner mennesker, efterfulgt af Kina med 43,2 millioner og USA med 26,8 millioner.

”De nye tal understreger, at vi er p rette vej, og at det er rigtigt, at vi har investeret voldsomt i at vre til stede p disse markeder. At tempoet er lidt afdmpet i jeblikket skyldes nok nrmere finanskrisen og den konomiske afmatning. I lande som Indien og Kina er der tale om individuelt betalt behandling, det vil sige, at staten ikke yder tilskud til lgemidlerne. Derfor rammes salget formentligt hrdere af finanskrisen,” siger Lars Rebien Srensen.