Når tallene kommer på bordet: Flest synes, at kontanthjælpen er for høj

LEDER: "Vi agter at gøre op med fattigdomsydelserne

Ole Birk Olesen,

08/12/2011

LEDER:

"Vi agter at gøre op med fattigdomsydelserne. Det løftet vil vi indfri hurtigst muligt. Det vil jeg gerne love de familier, som er blevet ramt."

Sådan sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt så sent som for to måneder siden. Retorikken er nem, så længe man holder sig til at tale om "fattigdom", for hvem vil dog have den slags. Det er straks sværere, når der faktisk kommer tal på "fattigdommen", viste sagen om fattig-Carina, som slet ikke er fattig overhovedet, selvom hun modtager kontanthjælp under et loft, som regeringen ellers benævner en "fattigdomsydelse".

Forholdet ses også i en ny undersøgelse, som det socialdemokratiske organ Ugebrevet A4 har gennemført. Et repræsentativt udsnit af danskere er blevet spurgt, om de synes, at forskellige familietyper på kontanthjælp har for lille, for stor eller en passende indkomst ud af at være forsørget af det offentlige. For tre ud af de fire familietypers vedkommende svarer flest, at familiernes indkomst er for høj - og ikke "passende", sådan som A4 ellers fejlagtigt skriver i sin overskrift.

Det er ikke danskerne, som er egoister, og derfor vil holde børnefamilier i fattigdom. Det er regeringens retorik om påståede "fattigdomsydelser", der gør det umuligt for forældrene at give børnene gaver i julen og sko på fødderne, som har været forkert. Retorikken holder simpelthen ikke til mødet med virkeligheden.

Kilde: