Muslimske fanger klager over at skulle dele celle med vantro

Et fængsel har indvilliget i at give muslimer deres egne celler, efter at disse klagede over, at skulle dele med andre indsatte

Henrik Gøtke,

14/03/2010

Et fængsel har indvilliget i at give muslimer deres egne celler, efter at disse klagede over, at skulle dele med andre indsatte.

De skulle angiveligt være kede af at skulle spise og bede i nærheden af vantro i fængslet Birmingham´s Winson Green.

Det siges at være første gang, at indsatte adskilles efter religion. Ledelsen i fængslet har besluttet, at placere dem med andre muslimer eller give dem ene celler, hvor pladsen tillod det.

Mere end 1.400 indsatte, inklusive mordere og røvere, huses i fængslet.

“Indtil videre har man efterkommet 14 indsattes ønsker ved enten at blive flyttet til en anden celle med en anden muslim eller placeret i deres egen celle”, siger kilder i fængslet. “De bad oprindeligt om deres egen fløj, men dette blev afvist”.

I 2006 advarede en højesterets dommer om, at ministrene må finde penge til det tiltagende antal fængsler, og kaldte på at afslutte tvungen celle deling. Dommer Ketith´s bekymringer blev inkluderet i hans rapport om det racistiske mord på en asiatisk indsat Zahid Mubarek af Robert Stewart ved Feltham Young Offenders Institution i Vest London.

Dommeren kaldte på et nyt koncept af “institutionel religiøs tolerance” for at bekæmpe fordomme mod muslimske indsatte.

Der har også været en bekymring blandt det 200 kontingent store muslimer i Winson Green omkring halal kød serveret der. Det blev tidligere tilberedt på stedet, men bringes nu efter klager ind af en autoriseret forhandler, til hvad der menes at være ekstra omkostninger.

En fængsels myndighed siger: “Det har medført fortørnelse, da det føles som om, at muslimske indsatte får særlig behandling”.

En talsmand for fængselsvæsenet siger: “Indsattes anmodninger om deling af celler kan i visse tilfælde efterkommes, hvis indsatte deler religiøse og diæt mæssige behov. Alle anmodninger undersøges for risiko vurdering”.

Omkring 10 procent af de 80.000 indsatte i England og Wales er muslimer.

Kilde: