MUCH ADO ABOUT NOTHING

Telegram fra ritzau 2-9-2011: FN: Israel måtte standse nødhjælpsskib Israel brugte overdreven magt mod et nødhjælpsskib ved Gaza

Hans Christian Davidsen,

02/09/2011

Telegram fra ritzau 2-9-2011:

FN: Israel måtte standse nødhjælpsskib

Israel brugte overdreven magt mod et nødhjælpsskib ved Gaza. Men det var legalt at standse skibet, siger FN.

NEW YORKEn længe ventet FN-rapport om episoden ved Gaza i maj i fjor siger, at Israel havde ret til at gribe ind og standse skibet med nødhjælp til Gaza-striben.Men samtidig siger rapporten, at Israel brugte overdreven vold.

Ni mennesker om bord på det tyrkiske skib Mavi Marmara blev dræbt af israelske kommandosoldater.Videre hedder det imidlertid, at kommandosoldaterne mødte “organiseret og voldelig modstand fra en gruppe passagerer” ved aktionen den 31. maj 2010.

FN-rapporten, som New York Times omtaler, ventes at blive afleveret til FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, fredag.Mavi Marmara var det største af nødhjælpsflotillens seks skibe, som ville til Gazastriben med mad og andre fornødenheder til palæstinenserne i enklaven.Israel opretholder en blokade af Gazastriben med den begrundelse, at det skal forhindre, at væbnede militante palæstinensere i Gaza får våben.

Men kritikere siger, at blokaden er det samme som kollektiv afstraffelse af alle palæstinensere i Gaza, og det er et synspunkt, som FN-embedsmænd også har luftet.Rapporten er gentagne gange blevet forsinket for at give plads for forhandlinger mellem Israel og Tyrkiet, hvis bilaterale forhold led betydelig skade på grund af episoden i havet ved Gaza./ritzau/Reuter

Kommentar: Der blev hylet i kor. Der blev skrevet lange artikler om, at Israel var gået for langt ud i Middelhavet. Der blev snakket og snakket i radio og tv. Israelerne var banditterne. Fredsfolk på vej til Gaza var heltene. Nu kan hylekoret så passende bruge energien på Syrien - som i øvrigt i sin tid forhalede en FN-rapport, der påviste Syriens tvivlsomme spil i mordet på Libanons præsident Rafik Hariri.

Kilde: