Mogensen og Kristiansen udstiller en pinlig uvidenhed om islam

De to højprofilerede politiske kommentatorer, Peter Mogensen og Michael Kristiansen, ved mere om forloren hare end om islam, viste en TV-quiz for...

Torben Mark Pedersen,

24. april 2014

De to højprofilerede politiske kommentatorer, Peter Mogensen og Michael Kristiansen, ved mere om forloren hare end om islam, viste en TV-quiz for nylig. Det er de næppe ene om, men den enorme uvidenhed om de allermest elementære ting om islam er afslørende.

De vidste, hvilket band der har spillet flest gange på Grøn Koncert, og at forloren hare er lavet af farsbrød.

Derimod havde de ingen som helst ide om, hvad det arabiske ord ”haram” betyder. Slet ikke. Det var helt blindt, som de sagde.

Man må spørge sig selv, om dem vi har tildelt magten, overhovedet har forstået, at islam opdeler alt i rent og urent. Og at de selv som ikke-muslimer er haram – altså tilhører den beskidte kategori?

Ved de ikke, at haram spiller en rolle, når ikke-muslimer jages ud af ghetto-områderne, når langskæggede mænd tvinger kvinder i slør, og når venskaber med danskere frarådes?

Det tyder det ikke på. Desværre.

Det uhyggelige var den manglende viden om islam, som de to demonstrerede, og som man kan frygte, at de deler med mange andre i toppen af samfundet. For hvordan kan to højtuddannede personer – to der har været toprådgivere for rigets mægtigste mænd - være helt og aldeles blanke, når det gælder et så centralt begreb som haram?

Hvis disse to repræsentanter for eliten ikke ved, at haram er et begreb for det, der ifølge islam er forbudt, ved Nyrup og Fogh det så? Gør Helle Thorning?