Minsandten, regeringen kan bruge penge ...

LEDER: Kickstart, kickstart, kickstart

Ole Birk Olesen,

31/10/2011

LEDER: Kickstart, kickstart, kickstart ... Statsminister Helle Thorning-Schmidt har udtalt ordet igen og igen gennem hele mandagen, og hun vil sikkert gøre det i dagene fremover også. Til tider lyder hun som en papegøje, der har lært et nyt ord, som den slet ikke forstår meningen af. For hvorfor, Thorning, er det egentlig lige, at dansk økonomi bliver bedre af, at det offentlige bruger 17,5 mia. kr. på renoveringer og nyinvesteringer nu fremfor at gøre det om et år eller to eller tre?

Helle Thorning-Schmidt har intet svar, for hun ved ikke, om arbejdsløsheden i dag er større eller mindre, end den vil være i årene fremover. Den kickstart, som dansk økonomi ifølge hende har behov for i dag, kan dansk økonomi, hvis vi følger hendes logik, meget vel have endnu mere behov for om et par år - og så er pengene brugt. Derfor giver det end ikke på regeringens egne præmisser nogen mening at forsøge at planlægge den økonomiske udvikling med store offentlige investeringer på bestemte tidspunkter.

Det eneste, der giver mening, er at renovere skolerne, når de trænger til det, og at bygge motorvejen, når nytten af dens ibrugtagning skønnes større end omkostningerne ved at bygge den. Fuldstændig som en privat indehaver eller en privat investor ville gøre det - helt uden tanke for, om samfundsøkonomien nu har mest nytte af, at pengene bruges nu, eller om det ville være samfundsøkonomisk bedst at vente. For vi ved det ikke.

Én ting ved vi: Samfund, hvor der er gode rammevilkår for produktion og foretagsomhed, oplever større velstandsstigninger end samfund, hvor rammelvilkårene er dårlige. Men regeringen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen gør intet for, at Danmark bliver et bedre samfund at producere og investere i. Det eneste, regeringen kan finde ud af, er at bruge flere penge. Det kan alle jo.

Kilde: