Microsoft indfører ny politisk korrekt stavekontrol

Når du fremover sidder og skriver i tekstprogrammet Word fra den amerikanske tech-gigant Microsoft, vil programmets stavekontrol foreslå dig ”inklu...

Claes Theilgaard,

11/09/2019

Når du fremover sidder og skriver i tekstprogrammet Word fra den amerikanske tech-gigant Microsoft, vil programmets stavekontrol foreslå dig ”inkluderende” alternativer til ord, der kan opfattes som nedsættende eller krænkende.

F.eks. vil den nye politisk korrekte stavekontrol foreslå det kønsneutrale ”politibetjent”, når du skriver ”politimand” eller lignende ord, der referer til køn. Hvis du i stedet beskriver en person som ”dement”, vil stavekontrollen i Word foreslå dig, at du skriver ”person med demens” i stedet. Således er formålet med den nye stavekontrol at fremme inklusion og mindske diskrimination.

Andreas Birkbak, der er ph.d. i teknoantropologi og adjunkt ved Aalborg Universitet, er langt fra overrasket over at høre, at der nu indføres en ny politisk korrekt stavekontrol i Word.

”Det er jo en meget tydelig påmindelse om, at teknologi og design aldrig er værdineutralt. Når vi bruger teknologi til at kommunikere, vil der altid foregå en form for mediering – og der vil altid være forskellige idéer om samfundet indbygget, som stammer fra de programmører, designere og projektledere, der står bag teknologien”, siger han til Kristeligt Dagblad.


Foto: Peakpx