Løkke på ret kurs

LEDER: Har regeringen nu endelig indset, at den danske model ikke er værd at prale af, men tværtimod kræver markante reformer, hvis Danmark ikke sk...

Ole Birk Olesen,

21/11/2009

LEDER: Har regeringen nu endelig indset, at den danske model ikke er værd at prale af, men tværtimod kræver markante reformer, hvis Danmark ikke skal sakke økonomisk agterud? Noget kunne tyde på det, når statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag brugte sin tale på Venstres landsmøde til at opstille ti målsætninger, som netop er målsætninger, fordi nutidens Danmark ikke kan leve op til dem.

Blandt målene lægger man særligt mærke til, at "Danmark skal være blandt de ti rigeste lande i verden", at "Danmark skal være blandt de lande med flest vækstiværksættere", at "det samlede danske arbejdsudbud skal være blandt de ti højeste i verden", og at "Danmark skal være blandt de fem stærkeste økonomier i verden i forhold til vores størrelse". Fire mål der kræver en anderledes stålsat reformvilje af regeringen, end den hidtil har udvist.

Om regeringen kan levere, kan kun tiden vise. Indtil videre kan det borgerlig-liberale Danmark i det mindste glæde sig over, at regeringen i hvert fald nu har kridtet banen op for den offentlige debat i de kommende år. Den debat vil, modsat da Anders Fogh Rasmussen var statsminister, ikke alene handle om, hvordan politikerne bedst kan bruge af den velstand, som privatpersoner og virksomheder skaber i Danmark, men også om hvordan velstanden skal forøges.

Det er målet - midlerne giver sig selv: Danskere i arbejde skal have et incitament til at yde mere - midlet er skattelettelser. Danskere, som ikke er i arbejde, skal have et incitament til at komme det - midlet er en mere restriktiv uddeling af overførselsindkomster og en reduktion af satserne.

Kilde: