Lene i front for dansk vækst - med åndelige skyklapper på

Udenrigsministeren har nok følt behov for at give sig selv lidt positiv omtale oven på kritikken i den senere tid og har sat sine embedsmænd til at...

Torben Mark Pedersen,

15/04/2010

Udenrigsministeren har nok følt behov for at give sig selv lidt positiv omtale oven på kritikken i den senere tid og har sat sine embedsmænd til at skrive en kronik om udenrigsministeren selv ”i front for dansk vækst”.

Det er der kommet et nærmest tragikomisk stykke prosa ud af.

”Danmark er et af de rigeste og bedst fungerende lande i verden” indledes kronikken med. Tjae... Som følge af den meget lave økonomiske vækst er Danmark i løbet af blot 10 år røget ned fra en 6. plads blandt de rigeste OECD lande i 1998 til en 13. plads i 2008.

”Globaliseringen og den nuværende økonomiske krise bliver en test på, om den danske vækstmodel også kan holde i modvind” lyder indledningen på det efterfølgende afsnit. Ja, gid det var så vel, men det, som Lene Espersen kalder ”den danske vækstmodel” har allerede vist sig at dumpe. Og det i medvind.

I årene fra 1994 til og med 2008 havde Danmark den 5. laveste økonomiske vækst blandt alle 30 OECD lande, og hvis dansk økonomi i perioden 1994-2008 var vokset lige så hurtigt som:

·         OECD gennemsnittet, ville Danmarks BNP have været 172 mia. kr. større i 2008.

·         Sverige, ville Danmarks BNP have været 231 mia. kr. større i 2008.

·         Norge, ville Danmarks BNP have været 253 mia. kr. større i 2008.

·         USA, ville Danmarks BNP have været 258 mia. kr. større i 2008.

·         Australien, der var det land i OECD, der havde den 10. højeste vækst, ville Danmarks BNP have været 423 mia. kr. større i 2008.

Det skal sammenlignes med et dansk BNP på 1.737 mia. kr. i 2008.

Kronikken er deprimerende læsning, fordi den viser en udenrigsminister og vicestatsminister (og det samme kan siges om hele regeringen og den samlede opposition), der bevidst eller ubevidst nægter at se alvoren af Danmarks vækstkrise i øjnene – en vækstkrise Danmark har befundet sig i gennem to årtier eller mere, og som der kun er én vej ud af: REFORMER.

Og i stedet for forslag om reformer, får vi en selvhyldende og virkelighedsfornægtende juhu-sang om ”den danske vækstmodel.” Den præstation kan kun give karakteren ”dumpet”.