Leder: Klimaforandringer i perspektiv

Men er det da slemt, at klimaet er et par grader varmere, end det er i dag? Nej, det tyder intet på - det er bare anderledes

Slettet Bruger,

26/10/2009

Men er det da slemt, at klimaet er et par grader varmere, end det er i dag? Nej, det tyder intet på - det er bare anderledes.

Ser man det, engang var der palmer på Nordpolen. Siden har klimaet forandret sig betydeligt mere end de forudsete fremtidige forandringer, som verdens topledere i december skal forsamles i København for at drøfte. Billioner og atter billioner af kroner vil man diskutere anvendelsen af for at redde os mod det frygtelige: At den globale middeltemperatur stiger med et par grader.

Men er det da slemt, at klimaet er et par grader varmere, end det er i dag? Nej, det tyder intet på - det er bare anderledes. Forestillede man sig, at vi allerede havde et varmere klima i dag, og menneskeheden stod i den omvendte situation, at en lille global nedkøling var på vej, ville nutidens klimaalarminister så juble, fordi vi ville være på vej mod en bedre temperatur? Nej, det ville de med allerstørste sandsynlighed også hyle over. For det er selve forandringen, de frygter, ikke hverken et varmt eller et koldt klima.

Kommer opvarmningen, så kommer den imidlertid langsomt, og menneskeden har masser af år til at tilpasse sig på samme måde, som vi i dag tilpasser os årstidernes skiften. De temperaturudsving, som vi oplever indenfor blot et enkelt år, er såmænd langt større, end hvad nogen global opvarmning kan byde på. Og der findes jo som bekendt ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning!

Vores art er en af de bedste til at tilpasse sig. Vi trives i såvel Amazon-junglens hede fugtighed som på Grønlands kolde is. Et par grader fra eller til? Hold nu op!

Kilde: