Leder: Fri os for støtten!

Slettet Bruger,

21/08/2007

Så begynder de så småt at tale om det, de velvillige mennesker som ikke kan se en succesrig ny branche uden at tænke: "Den kan rigtig nok trænge til lidt offentlig støtte!" Netop som internetmedier for alvor har fået vind i sejlene, fordi stadig flere annoncekroner finder vej til nettet, så har Kulturministeriet bestilt en rapport hos Rambøll Management, der skal se på "om nye medier får den opmærksomhed og støtte, som de måske fortjener", som det hedder i det seneste nummer af Nyhedsbrevet Dansk Presse.

Lektor Helle Nissen Kruuse fra Danmarks Journalisthøjskole mener, det er på høje tid med lidt subsidier: "Jeg håber, at projektet åbner politikernes øjne for behovet for at omdirigere substantielle støttemidler til netmedierne, hvor uafhængige, eksperimenterende ildsjæle i øjeblikket knokler uden offentlig anerkendelse," siger hun.

Kære Kulturministeriet, Rambøll og Helle Nissen Kruuse. Her fra 180Grader.dk skal lyde en dybfølt tak for interessen for vores kår. Det er fuldstændigt rigtigt set, at vi er uafhængige og eksperimenterende ... og det vil vi gerne vedblive at være! Vil I derfor ikke godt være så venlige at friholde os for jeres mediestøtteplaner? I burde kunne forstå, at i det øjeblik politikerne begynder at uddele tilskud efter deres helt subjektive kriterier for god netjournalistik, så ryger uafhængigheden. Så vil en masse medier bare bevæge sig derhen, hvor støtten er, i stedet for på egen hånd at eksperimentere med, hvad der skal til for at skabe en solid læserskare, som kan opretholde en sund økonomi for mediet.

"Men ingen tvinger jer jo til at tage imod støtten," vil I måske indvende. Og det er helt rigtigt. Men hvis vores konkurrenter tager imod, så står vi jo tilbage med skægget i postkassen. Det er ikke sjovt at skulle konkurrere med statskassen.

Lige en sidste ting: Hvis jeres overvejelser går i retning af, at friholde annoncesalg på nettet for momsbetaling - hvis det er det, I helt fejlagtigt kalder støtte - så bare klø på! En skattelettelse siger vi aldrig nej til, og det er ikke støtte at lade folk beholde deres egne penge. Men lad i så fald momsfritagelsen komme alle til gode, og lad brugerne på nettet afgøre, hvilke sites der er gode og værdige til at tjene penge uden at skulle betale moms af dem, og hvilke der er så dårlige, at de ikke skal spare nogen penge i moms, fordi de ikke tjener nogen penge at spare moms af. Den slags har politikere slet ikke forstand på.

Kilde: