Lars Seier Christensen siger farvel

LEDER: Det er en sørgelig nyhed, at Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen nu agter at flytte til Zürich i Schweiz, fordi han ikke er tryg ved d...

Ole Birk Olesen,

16/06/2010

LEDER: Det er en sørgelig nyhed, at Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen nu agter at flytte til Zürich i Schweiz, fordi han ikke er tryg ved de politiske vinde, som blæser i Danmark. Ikke sørgelig for Seier og hans familie, som utvivlsomt kan klare sig fint, hvor end i verden de vælger at bosætte sig, men sørgelig for Danmark. Lars Seier Christensen har sammen med sin kompagnon, Kim Fournais, opbygget kæmpesuccesen Saxo Bank, som ikke alene for ejerne er en ubetinget gevinst, men også for de ansatte og for Danmark som et hele. De var to unge mænd med en vision om at gøre det godt for sig selv og deres kære, men de har som en sideeffekt gjort mere nytte for Danmark end 68 millionærskat-heppende medlemmer af Socialdemokraternes og SF's folketingsgrupper til sammen.

Lars Seier Christensen har tidligere udtrykt sit særdeles pessimistiske syn på den politiske retning, som Danmark bevæger sig i. Som han sagde i en tale for fire måneder siden: "Jeg mener oprigtigt, at om 25- 30 år – måske før – vil den 'danske model' være styrtet sammen og vi vil leve i et benhårdt socialistisk diktatur. Folk som jeg selv vil i sandsynligvis have mistet alt, i værste fald være blevet slået ihjel. Ikke af islamister, men af paniske socialister, der ser verden styrte sammen omkring dem – uden at forstå hvorfor det sker."

Skulle den situation opstå, så vil Schweiz utvivlsomt være en mere sikker havn for entreprenante virksomhedsejere end Danmark. Men her på denne plads vil vi nu alligevel tillade os at se lidt lysere på fremtiden. Vi tror nemlig ikke, at danskerne er så blinde for virkeligheden, som Lars Seier Christensen antager. Der er faktisk en bevidsthed blandt de fleste danskere om, at vi lever i et lille land, der er dybt afhængige af, at danske virksomheder kan konkurrere med virksomheder i landene omkring os. Alvoren er bare ikke gået op for de fleste endnu.

Den positive side af Seiers meddelelse er, at den kan være med til at åbne øjnene på et bredere udsnit af befolkningen. Og hvis flere af hans kaliber emigrerer, vil erkendelsen formentlig nå så langt ud i vælgerskaren, at politikerne vil være tvunget til at handle for at sikre deres genvalg. For en samfundsmodel som den danske kan ikke eksistere uden de mennesker, som yder broderparten til landets rigdom, og det ved den almindelige dansker godt. Hvis de mest produktive forlader Danmark, så er der ikke penge nok, som politikerne kan uddele til de mindst produktive.

Men Lars Seier Christensen ønskes en god rejse til Schweiz! Han skylder ikke den danske stat noget, tværtimod.

Kilde: