Landsforræderi - Er Danmark i krig eller væbnet konflikt?

Danmark har sendt syv kampfly til Irak for at bombe IS-jihadister

Ursula Overgaard,

21/01/2015

Danmark har sendt syv kampfly til Irak for at bombe IS-jihadister. - Dette betyder, at Danmark er blevet part i en ”væbnet konflikt”, som kan straffelovsmæssigt sidestille med betegnelsen »krig«. -

Landsforræderi - ”Danskere, der drager til Irak eller Syrien for at kæmpe på IS' side, kan derfor idømmes som landsforrædere, hvis de angriber de danske F-16-kampfly”, siger professor i strafferet Jørn Vestergaard på Københavns Universitet

MEN - Ifølge regeringen er Danmark ikke i krig mod et andet land, men hjælper et land - Irak - med at bekæmpe en terrorgruppe. Regeringen mener, at Danmark en del af en »væbnet konflikt«, men ikke i »krig« - (Ifølge Geneve-konventionerne tales der om, hvorvidt staten deltager eller er part i en »væbnet konflikt«).

SYRIEN - Ifølge Politiets Efterretningstjeneste har mindst 100 krigere fra Danmark kæmpet i Syrien. Nogle for IS, nogle for andre grupperinger. Mindst 16 af dem er blevet dræbt. Desuden regner man med, at der er et vist mørketal - antallet af danskere, der er taget til Syrien for at kæmpe, er derfor formentlig højere end de 100. følge Politiets Efterretningstjeneste har mindst 100 krigere fra Danmark kæmpet i Syrien. Nogle for IS, nogle for andre grupperinger. Mindst 16 af dem er blevet dræbt. Desuden regner man med, at der er et vist mørketal - antallet af danskere, der er taget til Syrien for at kæmpe, er derfor formentlig højere end de 100.

Det danske bidrag i kampen mod IS - Det militære bidrag består af tre dele: Et F-16 kamflybidrag, som vil omfatte op til i alt ca. 140 personer. Et stabsbidrag bestående af op til ca. 20 personer. - Et kapacitetsopbygningsbidrag, inkl. logistikbidrag, som forventes at omfatte op til i alt ca. 120 personer. - Det danske styrkebidrag vil bestå af fire operative F-16 kampfly samt op til tre F-16 kampfly i logistisk reserve. - USA har den 25. september 2014 anmodet Danmark om yderligere bidrag til den internationale indsats. - Forsvaret anslår, at de samlede meromkostninger forbundet med udsendelse af et kampflybidrag i op til et år vil kunne udgøre mellem 110–135 mio. kr., eksklusiv ammunitionsforbrug.

FAKTA: Sådan kan man straffes for landsforræderi:

Danmark SKAL være i krig, for at man kan dømmes for landsforræderi efter den civile eller militære straffelov.

Det siger lovene: Straffeloven indeholder to paragraffer, paragraf 101 og 102, der kaldes landssviger- eller landsforræderparagrafferne. De kan begge give op til 16 års fængsel.


Paragraf 101 i straffeloven fastslår: "Den, som med krig, besættelse eller andre fjendtligheder for øje foretager nogen handling, hvorved bistand til fjenden forberedes, straffes med fængsel indtil 16 år."

Paragraf 102 i straffeloven fastslår: "Den, som under krig eller besættelse yder fjenden bistand ved råd eller dåd eller til fremme af fjendtlig interesse svækker den danske stats eller dens forbundsfælles kampdygtighed, straffes med fængsel indtil 16 år."

Stk. 2. Som bistand til fjenden anses således følgende forhold:

1 - Hvervning til eller tjenstgøring i fjendtlig krigs- eller besættelsesmagts væbnede styrker eller i tilknytning til disse virkende militære eller politimæssige korps eller lignende korps eller organisationer.

2 - Udførelse af hverv som civil funktionær under fjendtlig krigs- eller besættelsesmagts politi- eller fængselsvæsen, for så vidt hvervet omfatter deltagelse i afhøring eller bevogtning af fanger.

3 - Angiveri eller lignende medvirken til, at nogen af fjendtlig myndighed eller dermed samarbejdende organisation eller person anholdes eller udsættes for anholdelse eller overlast.

4 - Propaganda til fordel for fjendtlig krigs- eller besættelsesmagt, herunder virksomhed som udgiver, redaktør eller forretningsfører ved dagblad, tidsskrift, forlag eller pressebureau, der arbejder til fremme af fjendtlig interesse.

5 - Også den militære straffelov indeholder en række paragraffer om forræderi, som under en "væbnet konflikt" ikke kun gælder for ansatte i militæret, men for "enhver, der gør sig skyldig i overtrædelse af denne lovs §§ 28-34 og 36-38".

Den militære straffelovs paragraf 28 siger blandt andet, at man kan straffes med fængsel på livstid, hvis man "søger at opnå, at tropper, materiel, territorium eller infrastruktur bringes under fjendens kontrol eller ikke kommer dansk militært forsvar til nytte".

Den militære straffelovs paragraf 29 siger blandt andet: "For spionage straffes med fængsel indtil på livstid den, der hemmeligt eller under falsk påskud tilvejebringer eller søger at tilvejebringe oplysninger på det militære forsvars operationsfelt for at meddele dem til fjenden."

Den militære straffelovs paragraf 36 fastslår desuden, at man kan straffes med fængsel på livstid, hvis man forsætligt "bruger krigsmiddel eller fremgangsmåde", som overtræder eksempelvis reglerne for krigsførelse i Geneve-konventionen, som Danmark har tiltrådt. Det har Islamisk Stat gentagne gange gjort med blandt andet drab på civile.

Kilder: Straffeloven og den militære straffelov

Kilde: