Lægeformand slår alarm: 460.000 danskere nu på lykkepiller

Verdens lykkeligste folk:  - "Det er en samfundskatastrofe, hvis danskerne virkelig er i så dårlig psykisk stand

Klaus K,

22/11/2012

Verdens lykkeligste folk:  - "Det er en samfundskatastrofe, hvis danskerne virkelig er i så dårlig psykisk stand."

De praktiserende lægernes formand, Henrik Dibbern, er nu så bekymret over det massive forbrug af lykkepiller blandt danskere, at han retter en skarp kritik mod sin egen lægestand.

"Ligegyldigt hvad er 460.000 jo et uhyggeligt højt tal. Jeg synes, at hovedproblemet er, at vi har været for dygtige som læger til at overbevise folk om, at ting skal forklares ved diagnoser," siger Dibbern til Ekstra Bladet.

Det værste ved lykkepillerne er, at de er vanedannende: "Folk har meget svært ved at holde op med lykkepiller og det plager dem virkelig. Symptomerne svarer til dem, man får, når man har misbrugt benzodiazepiner," siger Peter Gøtzsche, professor på Cochrane Centret på Rigshospitalet.

Han har undersøgt og offentliggjort videnskabelige artikler om problemet i samarbejde med en kollega.

"Mange læger tror desværre, at lykkepillernes bivirkninger er et udtryk for, at depressionen er vendt tilbage, og så skal man nærmest i årelang behandling. Det er en meget stor og alvorlig fejltagelse," siger Peter Gøtzsche.

Mindst 5.000 danske læger er på medicinalindustriens lønningslister og kan have en direkte personlig økonomisk fordel ved at ordinere medicin til danskerne.

Alle danskere kan imidlertid se lægens eller specialistens økonomiske relation til medicinalselskaberne ved at taste lægens navn ind på denne liste.