Lad så de bestyrelser være!!

Samfundets moder, SF, vil nu arbejde målrettet for at tvinge flere kvinder ind i bestyrelserne i danske virksomheder iflg

Mark Møller Jensen,

24/01/2011

Samfundets moder, SF, vil nu arbejde målrettet for at tvinge flere kvinder ind i bestyrelserne i danske virksomheder iflg. Pernille Vigsø Bagge (MF for SF).

Argumentet herfor, er at gamle traditioner og en mande-domineret verden holder en horde af velkvalificerede kvinder på effektiv afstand af alt indflydelse i bestyrelseslokalerne, hvor man jo nærmest forestiller sig at disse kompetente kvinder istedet bliver sat til at stryge bestyrelsesformandens skjorter eller måske kokkerere forretnings-frokosten.

Det er ikke første gang SF's Pernille Vigsø Bagge udtaler sig om hendes mærkesag, nemlig kønsopdeling på arbejdsmarkedet, og hvordan denne er helt ude af kontrol. I juli måned 2010 var problemet at SOSU assistenter og pædagoger kun bestod af kvinder og her skulle mændene tvinges ind istedet.

Årsagen er klar: mændene har for meget magt, tjener for meget og burde istedet være mere omsorgsfulde og søge ind på SOSU studiet istedet for at blokere døren til bestyrelseslokalet. Omvendt burde kvinderne smide babymosen og istedet forlange formandsposten i FL Smidth. Det vil nemlig give mere lighed og det skal vi med djævlens vold og magt gennemtvinge uanset om folk vil det eller ej.

Men det vil folk ikke - eller virksomhederne for den sags skyld, og er det iøvrigt ikke virksomhedernes eget problem hvem de indsætter i bestyrelsen? Man må formode at store virksomheder opererer med den bestyrelse og ledelse, som de mener giver den mest effektive organisation og de bedste resultater. Og hvis tilfældet er, at disse virksomheder i virkeligheden taber penge på nogle få forstokkede meninger om kønnets roller, så lad dem dog tabe penge på det!

Problemet med tvang er jo netop det som Pernille Vigsø selv peger fingre af - det udelukker nemlig udvælgelse efter kompetence ganske effektivt. Skal 40% af en bestyrelse være kvinder ved lov, og virksomheden ikke føler at kunne finde velegnet kvindelig kandidat, så må de istedet tage en uegnet for at tilfredsstille SF - med en ringere bestyrelse som konsekvens.

Det er hverken SF's eller Christiansborg's opgave at lovgive om tvangs-ligestilling. Derimod skal der sikres lige rettigheder og muligheder til alle - så finder aktionærene nok selv ud af at indsætte kompetente bestyrelser - uanset om det er så er kvinder eller mænd. Det er jo deres egne penge de gambler med.

Mvh
Mark Jensen
FT Kandidat for LA

Kilde: