Kristendommen stjal påsken fra de hedenske religioner.

Idag er det kristne tyveri af den hedenske tradition så vellykket at man helt fornægter påskens oprindelige betydning, også selvom vi stadig fejre...

Isabella Balkert,

31/03/2010

Idag er det kristne tyveri af den hedenske tradition så vellykket at man helt fornægter påskens oprindelige betydning, også selvom vi stadig fejrer påsken med alle forårsbebudernes symboler, der består af kyllinger, lam, æg og de udsprunge træer og buske der viser deres blomster pragt i påsken.

Hvidtjørnen springer snart ud og magnoliatræernes og syrenernes knopper vokser dagligt. Krokus og vintergækkerne er fremme og scilla, påskeliljer og andre forårsbebuderere viser os snart at det er forår og påske.

Påsken er således ikke en kristen begivenhed oprindelig, lige som Julen heller ikke har været en kristen begivenhed, før kristendommen stjal også denne højtid fra de hedenske traditioner.

Alligevel fokuserer man på DR og TV2 mest på den kristne kirkes udlægning af påsken selvom man dog også i år har fokuseret på at det også oprindelig var Jødernes højtid, men at man stadig helt fornægter alle de symboler der er repræsentative for den hedenske påske og det er for dårligt.

Hvis man skal oplyse om påsken så er det ikke nok, igen, igen at invitere præster til at misinformere om påsken, eller forsvare det besynderlige budskab at en mand døde på korset, opstod og forsvandt lige op i den blå luft et par dage efter, og at man fejrer denne begivenhed ved at efterligne kanibalske ritualer, gennem symbolsk at spise hans legeme og drikke hans blod, hvorefter man æder og drikker sig halvt fordærvet fordi Jesus har sikret os opstandelse og tilgivelse for alle vores synder, selvom det i sig selv er totalt absurd.

Jeg mener ikke at noget menneske kan forsvare at de handler og tænker ud fra deres sunde fornuft og videnskabelige principper, hvis de kan forsvare den form for religiøst vanvid. Jeg finder det uetisk at præster sidder i Etisk nævn, og jeg mener det er mere end betænkeligt at man propper børn og unge med urealistiske og uvidenskabelige informationer, i børnehaver og på de laveste skoletrin - Fordi det stadig er svært for børn at skille mytologi fra virkeligheden på det alderstrin.

At vi også betaler licens til Folkekirkens gudstjeneste virksomhed på DR om søndagen, det kan jeg kun vende mig imod. Folkekirken må ansøge om sin egen kanal at fastholde deres indotrinering på, og så må de kristne selv betale for det der foregår på den kanal. Det kan umuligt være rigtigt at jeg skal betale licens til en evig indoktrinering af kristendom på TV og Radio, men for at komme tilbage til påsken så er påsken alt andet end kristen.

Påsken var en glædelig begivenhed der tidligere kom efter fasten, og på det tidspunkt hvor det madlager der var samlet i efteråret var ved at være udtømt. Æggeproduktionen ophørte næsten om vinteren, på grund af mangel på frisk foder og efterhånden som de tørrede og saltede fødevarer blev spist, spiste man så de høns der viste tegn på at de alligevel ikke lagde æg. Æg hørte til påsken fordi de første æg var udklækket til kyllinger og den fremtidige fjerkræ bestand sikret, hvorfor man med god samvittighed kunne begynde at spise æg igen, og derfor var æg noget man en tid havde måttet undvære og glædede sig over at kunne spise igen.
Man pyntede derfor med kylllinger som symbolet på at man havde sikret den fremtidige bestand og med æggespiser man havde måttet undvære en tid, lige som man også på dette tidspunkt kunne spise lam.

Lammet er som kyllingerne, og haren, forårssymboler. Lammet føder sidst på vinteren og lammene er derfor spisefærdige i det tidlige forår.
Den kristne kirke portrætterer Jesus med et lam i favnen, men reelt har Jesus intet med lammet at gøre. Det er blot en del af det tyveri den kristne kirke har foretaget for at indlemme den påskeglæde og den glædesfest den hedenske tro ikke ville aflægge sig.

Det samme gælder for Yule, eller Julen, der var lysenes fest i en mørk tid, hvor man efter det hårde arbejde i forår, sommer og efterår, nød jordens frugter og tændte lyset for at hjælpe solen med at lyse og varme op.
At Jesus også bliver betegnet som verdens lys er igen, et tyveri fra de gamle lysfester i Julen.

Som alle hedenske fester, var der drillelege og andre lege, fordi alle hedenske fester forbandt sig med årets cyklus og årets ur, og man forbandt disse hedenske festligheder, med sjov og glæde, ikke sorg over en død man på et kors. Gækkebrevet var således en gætte og drille leg der kostede afsenderen eller modtageren et gækkebrev tilbage eller en gækkegave – ET påskeæg.

Man gemte bemalede og dekorerede æg og lod børn og kærester finde dem, og familier og venner der måske havde været forhindret i at se hinanden i vintervejret, samledes om påskemaden for at fortælle hvad der var sket siden man holdt jul.

I forårsvejret gik vaskeriet igen igang, man vaskede det skidne vasketøj og hængte det ud i forårsluften og efter det hårde arbejde spiste man æggeretter der blev betegnet som skidne æg, æg med sennepssovs, der også var en del af påskeretterne.

AT man ikke magter at informere sig om vores gamle traditioner på TV, og er så uinformeret at man endog fornægter alle de forårssymboler og sjove skikke man netop forbinder med påsken, og som alle kender, det finder jeg er for dårligt. Derfor fandt jeg det rimeligt at skrive dette indlæg, for hvad er mere glædeligt end at fejre forårets komme, bøgens udspring og de mange forårsblomster der fortæller os at vinteren er slut og jorden igen klæder sig i al sin blomstrende og spirende pragt. Det er jo det vi glæder os over, og det er foråret der bringer os lyset, varmen og det gode humør tilbage efter en hård vinter og en mørk og kold tid. Også selvom vi idag har løst de fleste af de problemer med æde og drikke som vores forfædre løste med en faste når maden var knap og et ædegilde når maden var mangfoldig og rigelig.


 

Kilde: