Kræftens Bekæmpelse sløser med hormonerne

Torsdag morgen den 22

Ikke angivet Ikke angivet,

29. januar 2015

Torsdag morgen den 22. januar kl. 06 udsendte Kræftens Bekæmpelse en pressemeddelelse, der omgående bredte sig i medierne: Ny forskning viser øget risiko for hjernesvulst ved brug af p-piller og hormonspiraler. Og det tør da nok siges, at KB ikke har styr på, hvad det er, de selv har været med til at undersøge. De skriver, at de har undersøgt ”sammenhængen mellem kvindelige kønshormoner og risikoen for gliomer.” Det har de ikke.

Der findes ingen kvindelige kønshormoner i hverken p-piller eller hormonspiraler. Indholdsstofferne er ethinyl-estradiol og en række gestagener som medroxy-progesteron-acetat, norethisteron og levonorgestrel. Enhver kan selv slå det op på pro.medicin.dk, ”Hormonale kontraceptiva.” Ingen af disse stoffer produceres i kvinders krop - de produceres af medicinalfirmaer, og det er disse gestagener, der viser øget risiko for hjernesvulster, ikke de kvindelige kønshormoner. Så hvorfor skal kvinderne nu have skylden for de bivirkninger, som medicinalfirmaernes produkter skaber?


Progesteron – som har den videnskabelige betegnelse P4 – er et af de kvindelige kønshormoner, som ikke findes i p-piller eller hormonspiraler. Så det danske studie viser derfor heller ikke en særligt øget risiko for hjernesvulst ved brug af ”progesteron,” som Kræftens Bekæmpelse skriver. For dette hormon er slet ikke blevet undersøgt i dette studie.


Fremtrædende forskere har længe været godt trætte af den form for sløseri med hormonerne. I 2007 skrev 9 af dem en advarsel mod netop denne ”uberettigede generalisering”, som KB’s pressemeddelelse er et eksempel på. Blandt de 9 er den tidligere formand for det franske videnskabelige akademi, Baulieu, og lederen af det franske nationalinstitut for medicinsk forskning, Schumacher. I ”Novel Perspectives for Progesterone,” som gennemgår den eksisterende forskning i progesteron, skriver de i konklusionen: ”De syntetiske progestiner” (det er dem, der findes i p-piller og hormonspiraler) ”har meget anderledes biologiske og behandlingsmæssige egenskaber end progesteron, og det, at man omtaler dem som en samlet gruppe, er ikke acceptabelt.” (Endocrine Reviews, 2007, vol. 28.)


Men sløseriet fortsætter altså ufortrødent her 8 år senere i Kræftens Bekæmpelses formidling – og bidrager til hovedløs frygt for enhver form for hormoner og til effektiv forplumring af forskningsresultaterne. For selv om ingen husker detaljerne, så husker vi alligevel, at der var ”et eller andet med, at progesteron øger risikoen for hjernesvulster, var der ikke?” Nej, det er der ikke. Men der var et dansk studie, som torsdag den 22. januar 2015 blev forkert formidlet af forskningslederen David Gaist og Kræftens Bekæmpelse.

”Novel Perspectives” viser, at netop progesteron P4 rummer mulighed for hormonbehandling med færre bivirkninger og mindre risiko for brystkræft end de andre gestagener. Så hvis Kræftens Bekæmpelse kunne lære at kende forskel på hormonerne, ville de være i stand til at udforske de muligheder. Det tror jeg, en lang række kvinder i hormonbehandling ville sætte pris på.