Økonomer advarer mod uddeling af 6,5 mia. til offentligt ansatte

Slettet Bruger,

18/06/2007

Hvor skal pengene komme fra? Sådan lyder spørgsmålet fra vismændene, der advarer om, at de 6,5 mia. kr., der med gårsdagens trepartsaftale bliver pumpet ud i det offentlige, kan lede til overophedning.

"I det omfang at aftalen betyder en udvidelse af det offentlige forbrug i de kommende år - hvilket alt tyder på det gør - understreger det behovet for at gå i gang med de tiltag, som vi foreslog i den sidste vismandsrapport, til at styrke arbejdsudbudet. Vi er jo i forvejen er i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft," siger overvismand og økonomiprofessor, Peter Birch Sørensen, til Berlingske Tidende.

Statsministerens rundhåndethed kommer efter lang tids påstande om, at der ikke var råderum til skattelettelser. Men råderummet var der åbenbart til offentligt forbrug. Over de næste fire år skal der bruges 6,5 mia. kr. til mere uddannelse, arbejdsmiljø og ledelse i det offentlige.

Pas på forbruget
Kritikken støttes af tidligere overvismand og formand for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen.

"Trepartsforhandlinger efterlader et spørgsmål om, hvordan man vil finansiere det. Det er vigtigt ikke at øge den økonomiske aktivitet i en situation, hvor den i forvejen er høj og tæt på overophedning," siger Torben M. Andersen.

Bekymringen deles dog ikke af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der
mener, at det er en god dag for offentlige ansatte.

"Det er en historisk aftale i direkte forlængelse af, hvad der er dansk tradition. Der har været en god og stor forhandlingsvilje fra parterne, som giver et markant kvalitetsløft og gode forhold for de medarbejdere, der skal levere bedre service til borgerne," sagde Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde i Statsministeriet ifølge Ritzau.

mkr

Kilde: