Økonomer advarer mod inflationsstigninger

Slettet Bruger,

18/07/2007

Mange år med en stabil lav inflation er måske snart fortid. Økonomer fra Handelsbanker, Danske og Nordea vurderer samstemmende, at det nu bliver dyrere at være dansker, skriver Børsen.

"Udviklingen i dansk økonomi rejser spørgsmålstegn ved, om vi kan fastholde en inflation omkring 2 pct., som vi ellers har været vant til,2 siger Anders Matzen, chefanalytiker i Nordea.

Han henviser til tal fra Danmarks Statistik, der afslører voksende indenlandsk inflationspres. Den såkaldte Indenlandsk Markedsbestemte Inflation steg i juni med 1,8 procent mod en stigning i forbrugerpriserne på 1,4 procent.
Det er særligt rekordhøje oliepriser, stigende madpriser og store lønstigninger ved overenskomstforhandlingerne, der ligger bag den voksende inflation.

"Det er første gang i to at den indenlandske inflation stiger mere end forbrugerpriserne. Det er en påmindelse om, at dansk økonomi ikke er usårlig over for en uhensigtsmæssig løn- og inflationsspiral," udtaler Jes Asmussen, Handelsbankens cheføkonom.

Økonomerne vurderer at lønvæksten, som et resultat af forårets overenskomstforhandlinger, vil tage et hop opad til 4,5 procent i 2007, mod 3,2 procent i indeværende år, og dermed presse inflationen yderligere op.

[email protected]

Kilde: