Konkurrencementalitet

I søndags var der Superbowl i USA

Ikke angivet Ikke angivet,

05/02/2013

I søndags var der Superbowl i USA. For første gang nogensinde var det to brødre, der stod på hver deres sidelinje og coachede finale-holdene. Der kan vist ikke være tvivl om, at brødrene John og Jim Harbaugh både er dygtige og ambitiøse - og at de vil vinde for enhver pris.

I optakten til Superbowl var der et interview med brødrenes far, Jack. Og han fortalte en meget sigende historie om en idrætslærer, der på et tidspunkt i Jims skoletid henvendte sig til forældrene og fortalte, at han syntes, at Jims konkurrencementalitet var et problem. Jim ville vinde for enhver pris - og det skulle ændres.

Faderen, Jack, sagde så til læreren: "Hvis du tager det fra ham, så kan jeg love dig en ting: så kommer jeg efter dig".

Man kunne fint forestille sig det samme scenarie i Danmark. Men hvad tror du, at en gennemsnitlig dansk far ville have svaret? Vi snakker en far, der er opvokset i Ritt og Bertels reformskole, hvor der skal "være plads til alle", "fri leg", "din lærer er din ven" og "ansvar for egen læring"? En far, der har levet i skyggen af en voksende socialstat?

Mit gæt er, at den gennemsnitlige danske far ville gå hjem og snakke med sønnike. For det der med at vinde for enhver pris har selvfølgelig også en ubehagelig bagside. Prisen kan være meget høj. Man kan tabe og miste selvtillid. Man kan skabe sig fjender.

Konkurrencementaliteten er uden tvivl under afvikling i Danmark. Den afvikles i takt med socialstatens opblomstring, for hvorfor dog konkurrere, når der alligevel ikke er den store forskel gevinst ved at gøre det? Hvorfor dog ville vinde for enhver pris, når den pris, der skal betales, end ikke står mål med den gevinst, der kan hentes?

Vi anerkender ikke længere værdien af hårdt arbejde. Kun 2% af danske forældre mener, at det er vigtigt at lære deres børn værdien af hårdt arbejde (kilde: Ronald Ingelhart m. fl. (2004), “Human Beliefs and Values”, tabel A030) - til sammenligning så mener 61% af de amerikanske og 53% af de canadiske forældre, at det er vigtigt at lære værdien af hårdt arbejde.

Vor mangel på konkurrencementalitet koster på så mange planer. Vi har en iværksætterkultur i frit fald - flere og flere søger enten trygheden i enten fast ansættelse (gerne i det offentlige) eller hos moar stat på offentlig forsørgelse. Og vi mister arbejdspladser i titusindvis - ikke bare til udlandet - men så sandelig også til mennesker med en helt anden konkurrencementalitet her i lille Dannevang. Således er der kommet 15.000 flere østarbejdere her i landet i 2012.

Især sidstnævnte tal skriger til himlen - for hvordan kan det gå til, at antallet af østarbejdere stiger så eksplosivt? Vel at mærke mens flere og flere danskere bliver arbejdsløse? Der er kun en forklaring: østarbejderne er anderledes motiverede for at tage arbejde inden for især lavtlønsområdet. De har ikke en tilgivende, barmhjertig moar stat i baghånden. De vil vinde for enhver pris.

Hvis vi ikke snart genfinder konkurrencementaliteten, hvis vi ikke snart begynder at anerkende værdien af hårdt arbejde, hvis vi ikke snart begynder at beundre i stedet for at misunde folk med succes, så er der kun en ting, der er sikkert: Danmark bliver et fattigere og fattigere land.

Kilde: