Kommunalt rygeforbud - Odense kommune

Så skete det igen – en kommune vil indfører total rygeforbud i arbejdstiden

Frank Pedersen,

18/08/2011

Så skete det igen – en kommune vil indfører total rygeforbud i arbejdstiden. Odense kommune overvejer at indfører total rygeforbud i arbejdstiden. Odense kommune gør det ikke for at være onde ved medarbejderne – Nej, de vil indfører forbuddet for at "hjælpe" medarbejderne. Når man læser Ekstrabladet lyder det bare ikke sådan Næ – borgmesterforvaltningen "HVÆSER", at nu skal det være slut med at ryge i arbejdstiden.

Begrundelsen for at indfører forbuddet er ifølge Ekstrabladet, at kommunen vil hjælpe medarbejderne med at holde op med at ryge og fremme sundheden, minimere medarbejdernes risiko for at udvikle sygdomme eller dø alt for tidligt.

Når man så læser Fyens Stiftstidende, er årsagen til det totale rygeforbud en helt anden:

  • Rygerne holder flere pauser
    (det skyldes formodentlig den restriktive rygelov og den kendsgerning at eksempelvis Odense kommune ikke benytter lovens muligheder for at tilgodese mulighederne for at kunne nyde tobak)
  • Rygerne er mere syge end ikke-rygerne
    (Det er naturligvis svært for os at dokumenter det, men alle de rygere vi er i kontakt med fortæller at de på ingen måde er mere syge end deres ikke-rygende kollegaer)

Odense kommune tror, at de kan spare 25 millioner kroner på at indfører det totale rygeforbud på baggrund af ovenstående.

Når man nærlæser Fyens Stiftstidende viser det sig da også, at det KUN er i teorien man tror at der kan spares de mange millioner – Kære Odense kommune, den holder altså ikke.

Danmarks Rygerforening ved, at flere kommuner har forsøgt sig med samme forbud for at hjælpe medarbejderne, men forbuddet har ikke holdt længe, fordi medarbejderne IKKE holder op med at nyde deres tobak – heller ikke i arbejdstiden.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse vil det være første gang der indføres røgfri arbejdstid i en kommune – det passer ikke.

Hvad skal konsekvensen være ved overtrædelse af forbuddet? Det bliver nævnt, at medarbejderne selvfølgelig ikke skal miste deres arbejde, blot fordi de ikke kan lade være med at nyde deres tobak. Odense kommune kan selvfølgelig gøre arbejdslivet endnu mere surt for de rygende medarbejdere – hvor effektive er utilfredse medarbejdere, der konstant føler sig presset og uønsket på arbejdspladsen.

Hvis Odense og øvrige kommuner vil have glade, effektive og tilfredse medarbejdere og hjælpe både rygerne og ikke-rygerne, så har Danmarks Rygerforening et par forslag:

  • Tillad rygende medarbejdere, der sidder på enkeltmands kontor at ryge på deres kontor
  • Indret nogle hyggelige rygerum, hvor de rygende medarbejdere kan nyde deres tobak – mens de sidder og nyder deres tobak, vil der uden tvivl blive snakket arbejde og udvekslet ideer for mange forskellige arbejdsområder – effektiviteten vil blive forøget.
  • Sørg for at tobaksnydere ikke fryser om vinteren, når der skal nydes tobak

Danmarks Rygerforening holder fast i at:
Man lever godt og længe, hvis man fylder sin dag med nydelse og glæde.

Kilde: