Kommission: Kvinder taber lønkapløbet - Danmark

Så er det slået fast: Kvinder taber lønkapløbet i den offentlige sektor, fordi det bedre kan betale sig at arbejde med teknik end med mennesker

Asger Jon,

25/05/2010

Så er det slået fast: Kvinder taber lønkapløbet i den offentlige sektor, fordi det bedre kan betale sig at arbejde med teknik end med mennesker. Sådan lyder konklusionen i den længe ventede rapport fra Lønkommissionen, som Berlingske Tidende er kommet i besiddelse af.»Ved næste års overenskomstforhandlinger skal vi have en 2020-plan for, hvordan vi sikrer ligeløn. Og der kommer pres på politikerne for at afsætte en ekstra pose penge, for det er ikke en opgave, vi kan løfte alene,« siger Kirsten Nissen, formand for socialpædagogerne.

Ligeløn for lige arbejde plejede de at sige. Hvad er lige arbejde? Det ser ud til at være det centrale spørgsmål. Arbejde er dybest set en handel mellem arbejdsgiver og arbejdstager, og i de her specialiserede fag er det udbud og efterspørgsel, der bestemmer lønnen. Når lønnen så er forskellig, så er det et udtryk for, at det arbejde der bliver belønnet mere og mere værd. Det vil altså sige, at markedet vil have, at "mandefag" er mere hver end "kvindefag", eller mere præcist at arbejde med mennesker er mere værd end arbejde med teknik. Det lyder da egentlig også lidt mærkeligt, så hvilken af de mange forskelle mellem disse arbejdstyper er afgørende for lønnen? De såkaldte "kvindefag", som typisk er arbejde med mennesker er jo alle forvaltede af det offentlige, hvor arbejde med teknik og så videre alle varetages af markedet. Der ligger forskellen! Derfor går jeg personligt ind for, at vi lukker den offentlige sektor ned og i stedet for giver mennesker billet på velfærd, hvis der skal finde en sådan omfordeling sted. En billet til velfærd er en billet, der har en hvis værdi, og som kan bruges på den pågældende velfærdsydelse. Så kan Else på 78 år få en billet på for eksempel 10.000 kr. om måneden til pleje, og så kan Else finde et privat firma, der kan tage sig af hende. Ved at få de her "kvindefag" ud i markedet og væk fra de blodsugende bureaukrater, som ingenting kan, så vil vi også se, at de mennesker som tager sig af Else og andre i hendes situation, vil få meget bedre løn gennem konkurrence. Hvis lønnen er for lav, er der færre der går ind i de typer af arbejde, hvilket mindsker udbuddet, hvilket øger lønnen til et niveau, hvor der er balance.