Kommentatorer der fortsat kløjes i LAs fremgang

LEDER: Landets politiske kommentatorer deler sig for øjeblikket i to grupper, når de skal udlægge årsagerne til det nye fremadstormende fænomen i ...

Ole Birk Olesen,

11/08/2010

LEDER: Landets politiske kommentatorer deler sig for øjeblikket i to grupper, når de skal udlægge årsagerne til det nye fremadstormende fænomen i dansk politik, nemlig Liberal Alliance.

Den ene gruppe havde indtil foråret 2010 travlt med at dømme LA ude for tid og evighed, og her tolker man nu den "overraskende" fremgang i den retning, at partiet næsten udelukkende profiterer af elendigheden hos især de Konservative. Underforstået: Denne elendighed kunne kommentatorerne ikke forudsige, og derfor er de lovligt undskyldt for at have taget så meget fejl. Et eksempel på det kan ses i tilfældet Henrik Qvortrup, der dog skal have ros for at være den første, der helt af sig selv stillede sig frem og erkendte, at han havde været gal på den. Det kunne man lære af hos Michael Kristiansen og Peter Mogensen, der endnu lader som om, intet er hændt, siden de for knapt otte måneder siden afsagde deres dødsdom (17:30 inde i udsendelsen).

Den anden gruppe af politiske kommentatorer holdt sig klogeligt tilbage med de markante forudsigelser om Liberal Alliance uafvendelige vandring mod graven, og det tillader nu dem at komme med en mere korrekt udlægning af årsagen til partiets genrejsning. Som nu B.T.'s Helle Ib der skriver:

"Eftersom hverken Socialdemokraterne, Venstre eller De Konservative har leveret et overbevisende bud på, hvordan væksten og velstanden sikres i fremtiden, er det befriende med et parti, der har brutalt fokus på de politiske mål fremfor på vælgerreaktioner."

Sådan tænker flere og flere vælgere også, og dét er den egentlige årsag til, at de nu meddeler, at de ved næste valg vil stemme liberalt. Som det fremgår af en meningsmåling i Ugebrevet A4, så er "løsningen af den økonomiske krise", "få mere vækst i dansk erhvervsliv" og "nedbringelse af arbejdsløsheden" netop de tre emner, som vælgerne for tiden er klart mest optagede af. Og det er jo sjovt nok de samme emner, som Liberal Alliance har fokuseret så kraftigt på, især siden foråret.

Af samme årsag er det heller ikke Lene Espersens aktuelle popularitetsproblemer, som har udløst fremgangen for Liberal Alliance. Denne fremgang begyndte faktisk inden, udenrigsministerens afbud til det nu så berømte Arctic Five-møde blev et tema i den offentlige debat. Og en analyse af vælgervandringerne bag viser da også, at det slet ikke er de Konservative, der bløder flest vælgere til Liberal Alliance - det er Venstre.

Kommentatorer, der gerne vil betragtes som seriøse, bør skrive sig denne viden bag øret. Resten kan gøre som Mogensen & Kristiansen.

Kilde: