Klimapanelformand: Der er ikke noget galt med vores forskning

Dr

Ole Birk Olesen,

07/12/2009

Dr. Rajendra Pachauri, formand FN's klimapanel (IPCC), forholdt sig i sin tale ved åbningen af FN's klimakonference i København her til formiddag til de såkaldte Climagate-afsløringer, som er kommet frem i løbet af de seneste tre uger.

I sin tale sagde han, at en belastende emailkorrespondence fra forskere ved klimapanelets forskningscenter ved University of East Anglia, formentlig kun er kommet til offentlighedens kendskab, fordi der i verdenssamfundet er kræfter, som ikke er tilhængere af de politiske indgreb, som for tiden er på dagsordenen for at nedbringe menneskehedens udledning af CO2.

"IPCC har været i stand til at fremskaffe markante beviser gennem sine vurderinger. Videnskaben giver os et grundlag, hvorpå vi kan gå i gang med ændringer, som denne konference hurtigt må igangsætte. Givet de vidtrækkende ændringer, som sansynligvis må foretages, er der nogle, som af naturlige grund finder det ubelejligt at acceptere deres uundgåelighed. Den seneste episode med tyveri af emails fra forskere ved University of East Anglia viser, at nogle vil gå så langt som til at udføre ulovlige handlinger, måske i et forsøg på at sætte IPCC i et dårligt lys," sagde Rajendra Pachauri, inden han fortsatte med forsikringer om IPCC's videnskabelige troværdighed:

"Klimapanelets historie har været domineret af transparente og objektive vurderinger hen over 21 år og er udført af titusindvis af dedikerede forskere fra alle klodens hjørner. Jeg er stolt over at kunne informere denne konference om, at resultaterne fra AR4 er baseret på målinger, som er foretaget af mange uafhængige institutioner verden over, og som viser signifikante ændringer til lands, i atmosfæren, i havene og i de isdækkede områder på jorden. De interne overensstemmelser i flere rækker af beviser bakker kraftigt op om arbejdet i det videnskabelige samfund, inklusiv de mennesker som er blevet udpeget i disse emailkorrespondencer, hvoraf mange har dedikeret deres tid og indsats til at udvikle disse resultater i grupper med lægmænd i rækker af IPCC-rapporter i løbet af de seneste 21 år. IPCC-processen er designet for sikre inddragelse af alle relevante videnskabelige informationer fra etablerede videnskabelige journaler med robuste peer reviewede processer eller fra andre kilder, som har gennemgået robuste og uafhængige peer reviews. Hele IPCC's rapportskrivningsproces er underlagt omfattende og gentagne reviews hos eksperter såvel som regeringer. I forhold til AR4 var der omkring 2.500 ekspert-reviewere, som udførte denne proces," sagde Rajendra Pachauri.

Kilde: