Klaus Kjellerup er ny blogger på 180Grader: Med cigaretafgifter tager man fra rygerne og giver til Big Pharma

Klaus Kjellerup er journalist og sangskriver og har førhen været en flittig skribent og blogger på 180Grader
undefined

Claes Theilgaard,

24. september 2019

Klaus Kjellerup er journalist og sangskriver og har førhen været en flittig skribent og blogger på 180Grader. Nu er han tilbage i folden som fast blogger. I sit første indlæg skriver han om cigaretafgifter:

"Hvornår kommer de højere tobakspriser?" spurgte læge Jørgen Vestbo i Berlingske 3. sep.

Det har været interessant at følge det massive mediepres, danske læger har lagt på politikerne for at få øget cigaretprisen i Danmark. Det er tydeligvis meget vigtigt for lægebranchen at få tobaksprisen op, uanset de negative konsekvenser for rygerne og deres familier, for dagligvarehandelen, for grænsehandelen og dermed også for statskassen.

På trods af alle disse kendte negative effekter har lægernes kampagne for højere tobakspriser været så voldsom, at man må undre sig. Hvad blev der af lægeløftet 'do no harm'?

Ifølge lægerne vil højere cigaretpriser få færre unge til at starte rygning. Desværre er dette ikke sandt. Der findes ingen evidens for, at øgede cigaretpriser får færre unge til at starte rygning. Tobakspriser påvirker ifølge evidensen kun rygerne - de påvirker hverken ikke-rygere eller unge rygestartere, som jo også er ikke-rygere.


Når danske læger så stædigt fastholder, at høje priser vil forhindre unges rygning, skyldes det et stort fodarbejde af medicinalindustriens Nicorette-producenter, som naturligvis har en stærk interessere  i, at prisen på deres konkurrenters produkter - tobakken - er så høj som muligt.

Det er f.eks. kendt, at Robert Wood Johnson Foundation, familiefonden bag medicinalselskabet Johnson & Johnson (der ejer Nicorette-licensen) har købt science for milliarder i sit 25 år lange kampagneprogram mod tobak: The Assault on Smoking. Programmets erklærede hensigt er at bevæbne alverdens anti-tobaksaktivister med argumenter for rygeforbud og højere tobakspriser. 

Lægernes mediepres for højere cigaretpriser handler med andre ord ikke om unges sundhed. Det er et slet skjult forsøg på at give medicinalgiganterne bedre vilkår ved at gøre Nicorette mere konkurrencedygtig på prisen. På denne måde tvinger man rygerne til at yde erhvervsstøtte til Nicorette.