Kan politikere have politikerlede?

Jeg var i dag til lancering af debatbogen "Friheden flyver" hos CEPOS og debatten ender jo hurtigt i politik, når man sådan diskuterer frihed

Hanna Ella Sandvik,

07/05/2010

Jeg var i dag til lancering af debatbogen "Friheden flyver" hos CEPOS og debatten ender jo hurtigt i politik, når man sådan diskuterer frihed. Altså det kan jo sådan set ikke undgås, ellers bliver det i hvert fald en meget kort debat. Inviteret til debatten var vores allesammens Mette Frederiksen. Mette er, i liberale kredse, en af de politikere folk er allermest lede og kede af. Men i dagens anledning (eller privatskole-sagens), var Mette meget afdæmpet - så afdæmpet en Mette Frederiksen nu kan være.

Ja, Mette var nærmest undskyldende og indrømmede faktisk, at hun nogle gange synes, at den detailstyring der forgår af folks liv fra Borgen af og særligt hendes eget parti, var for langt ude. Et øjebliks klarsyn? Lidt selvrefleksion? Tiltrængt var det vel egentlig. Men som jeg sad der og slugte nyheden dukkede Mette-leden, eller faktisk hele politikerleden op i mig igen. For hvis Mette rent faktisk tænker over den slags ting, er situationen på Christiansborg faktisk værre end jeg troede.

For hvis Mette faktisk kan se pointen i privatskoler, mindre regulering af folks liv og mere frihed til den enkelte, hvorfor handler hun så som hun gør? Senere i debatten kom svaret til mig. Det er ikke et svar jeg kan tage æren for, da det var redaktøren på bogen "Friheden flyver", Dennis Nørmark, der gav det til mig. Dennis sagde nemlig, at det sværeste svar på et spørgsmål for en politiker faktisk er, "det synes jeg faktisk ikke jeg skal blande mig i". Som Dennis også sagde, har politikere i dag brug for at se handlekraftige ud og kaster sig derfor ind i en hver sag med handlingsiver, hvilket selvfølgelig er nemmest at komme til livs med et forbud.

Prøv at tænke over det. "Udkantsdanmarks problemer? Nej, det synes jeg egentlig ikke jeg vil gøre noget ved". "Madpakkeordninger? Ej kan vi ikke snakke om noget lidt vigtigere?". "Øl på stadions og til koncerter? Hvad med det? Jeg er da ligeglad." "Forbyde solarier? Hmm. Næh?".
Nej vel? Det virker måske også lidt useriøst. De fleste politikere ville hellere spise levende insekter, end at virke ligeglade med danskernes hverdag. Og det er da heller ikke rart når folk ikke gider lytte til éns problemer. Men når resultatet er, at ingen siger stop og at alle kæmper om at se mest handlekraftige ud, ender det altså i lovkaos og egentlig livskaos for den almindelige dansker. Og pludselig slog det mig, hvor træt af politikere jeg egentlig er. Hvor ligegyldigt det alt sammen kunne være, hvis det er spillets regler. Man ved egentlig bedre, men gør det alligevel.

Men hov, jeg er jo selv politiker, med mange snart mange år i ungdomspolitik og stiller op for Liberal Alliance til folketingsvalget. "Vil jeg virkelig være én af dem?" spurgte jeg mig selv. Og svaret er nej, jeg vil hellere spise levende insekter end at blive én af dem. Men kan politikere have politikerlede, uden at ende med at lide af selvlede? Og svaret er simpelt. Det tror jeg godt vi kan. Jeg tror faktisk at politikerlede er en ret god kvalitet at have som politiker. Når jeg sidder og tænker over det, er det nok en kvalitet der burde sprede sig lidt mere. For politikerleden vokser ud af et stigende ønske i den danske befolkning om mindre kontrol og regler, fordi politikerne dagligt griber ind i folks hverdag og ændrer den, uden at spørge først. Det er faktisk noget vi bør tage seriøst, vi der har et ønske om engang at sidde med ved bordet. Vi politikere med politikerlede burde danne en støttegruppe, måske på facebook, så vi kan sidde og være lede og kede af hvordan andre politikere hver dag misbruger deres magt. I ved, bare sådan for, at minde os selv om det til hverdag. "Foreningen for Lede Politikere", "Ledelogen", "(Anonyme Anti)politikere" eller måske bare "Politikere med Professionslede". Jeg kan allerede se det for mig.

Et spørgsmål er tilbage at stille: Kære Kollegaer, er I med mig?

Kilde: