Kan man leve af pølseskind?

Politikere vil så gerne folkets bedste, og de fleste politikere har jo fundet ud af, at økonomisk vækst og arbejdspladser er godt

Karl Iver Dahl-Madsen,

07/07/2011

Politikere vil så gerne folkets bedste, og de fleste politikere har jo fundet ud af, at økonomisk vækst og arbejdspladser er godt. Da selv den mest liberale politiker indeholder en skabsformynder, ligger det jo lige for at foreslå et udvalg i Folketinget, der skal oplyse folket om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden.

Problemet er, at det er en helt umulig opgave for politikerne af mange grunde. Den vigtigste grund er, at fremtiden er uforudsigelig ud over nogle få år, og at det naturligvis ikke er muligt for et politisk udvalg at komme med gode forretningsideer for en ukendt verden. Prøv at træde 25, 50 eller 100 år tilbage i tiden og forestil jer, hvordan verden fra det ståsted ville se ud i fremtiden.

For 100 år siden ville det være uforudsigeligt og uforståeligt, at verden skulle igennem to verdenskrige og en fængsling af en tredjedel af verdens befolkning bag socialistiske jerntæpper for alligevel at ende med en næsten 10-dobling af BNP pr. indbygger og en 30-dobling af verdens økonomiske formåen. For ikke at tale om at fjernsyn, fly, antibiotika og atomkraft måtte ses som ren magi.

For 50 år siden ville det være uforudsigeligt og uforståeligt, at der kunne fødes børn ved kunstig befrugtning, at hjerter kunne transplanteres, at Kina ville ende med at opnå en økonomisk vækst på 10 % om året og at de kendte reserver af olie ville vokse fra 30 til 45 års forbrug.

For 25 år siden ville det være uforudsigeligt og uforståeligt, at der i Indien ville være 500 millioner mobiltelefoner med en vækst på 20 % om året, at Internettet ville være en dominerende og uundværlig del af verdens liv, og at 80 % af verdens sojabønneproduktion ville være GMO Soja.

I en uforudsigelig verden er og bliver den bedste metode til at skabe nye arbejdspladser, at private mennesker og virksomheder satser deres egne penge på at prøve sig frem mod at få en rigtig god belønning når det lykkes. Det er en evolutionær proces, som belønner gode ideer og kontant skaffer sig af med de dårlige.

Tror I, at danske politikere kunne have fundet på LEGO, en megasucces inden for oplevelsesindustrien? Tror I, at spanske politikere ville have været i stand til at etablere pølseskindsfabrikanten Viscofan, en kæmpesucces inden for sit felt med en omsætning på 4 milliarder kr. Tror I, at danske politikere ville have gjort sig umage for at bane vejen for en af Danmarks største eksportsucceser til Kina: Svinemaver.

Vindmøller er et godt eksempel på, at et bredt flertal i Folketinget har valgt en forkert vinder, som nu er ved at vise sig som en taber, selvom den er blevet skubbet af sted med et to-cifret milliardbeløb i produktionsstøtte. Se bare på Vestas aktiekurs, som på toppen var knap 700, og nu er den i 130.

Nej, politikerne skal blande sig helt uden om, sørge for gode rammevilkår og trygt overlade arbejdspladserne til de frie kræfter. Politiske valg af vindere og tabere er dybt skadeligt.

Kilde: