Juleode til de liberale.

Vi står på tærsklen til et nyt år

Leif Dalgaard,

04/12/2010

Vi står på tærsklen til et nyt år. Julen er en realitet. Og det vil være på sin plads at sende læserne en lille julehilsen på Netavisen 180 Grader: En julehilsen, der ikke koster skattekroner, blot for at vise, at det behøver den heller ikke, når fællesskabsfølelsen forhåbentlig er gensidig og målet ukrænkeligt. Kultur kan mere end overskrifter som: "Jeg er pisse elitær" eller "Suzanne Brögger beskylder Henrik Dahl for at være nazist", selv om  reaktionerne viser det modsatte.

Jeg har erfaret, at der er visse overskrifter som kan samle stemmer og meninger. Det er ikke de store tanker, bevares. Men mindre kan vel også gøre det.

Jeg tør slet ikke nævne min mening om gennemsnitslæserens alder.

Jeg vil få hugget hovedet af.

Kultur er imidlertid glæde, opmuntring, fordybelse og perspektivering. Kultur er ikke en blog, man slår hinanden i hovedet med. Bliver Ole ny statsminister, hvad jeg gerne under ham, har jeg en drøm om, at han betænker mig kulturministerposten. Om så ikke andet end for synets skyld.

Det vil han ikke fortryde.

Han er jo som bekendt en begavet mand.

Jeg har da også bemærket, at der er en kæmpe interesse for kultur her på sitet. Det er åbenbart noget, enhver har en mening om. Især hvis kultur er skattekroner. Bølgerne går højt. Det glæder en gammel kulturfreak som mig.

Men i stedet for at hælde penge ud på kultur, vil jeg foreslå i en god liberal ånd med udgangspunkt i læsning, nysgerrighed og kommunikation, at man snarere hælder penge ud på opdragelse til "kultur". Det koster ikke andet end en smule fornuft.

Fornuft og penge burde de fleste vide, hvad er, her på Nettet, hvor man snarere er på end tilstede.

God jul og godt nytår.

Kilde: