Journalisters retningslinier for mangfoldighed

Ved et nationalt konvent i Seattle har Society of Professional Journalists vedtaget en resolution, der opfordrer medlemmer og kolleger til at tage ...

Henrik Gøtke,

16/02/2010

Ved et nationalt konvent i Seattle har Society of Professional Journalists vedtaget en resolution, der opfordrer medlemmer og kolleger til at tage skridt mod race profilering i deres dækning af krigen mod terrorisme og bekræfte deres dedikering til:

Brug af sprog der er informativ og ikke opildnende;

Portrætterer muslimer, araber og Mellem Østen og syd asiatiske amerikanere i deres rigdom og deres mangfoldige erfaringer;

Søger sandhed gennem en vifte af stemmer og perspektiver, der hjælper publikum med at forstå kompleksiteten i begivenhederne i Pennsylvania, New York City og Washington DC.

Retningslinier

Udsøg folk fra en bred vifte af etniske og religiøse baggrunde, når man fotograferer amerikanere, der sørger over deres tab i New York, Washington og Pennsylvania.

Udsøg folk fra en bred vifte af etniske og religiøse baggrunde, når man fotograferer redningsfolk og andre tjenestefolk og militær personel.

Repræsenter ikke arabiske amerikanere og muslimer som monolitiske grupper. Unlad at give indtryk af, at alle arabiske amerikanere og muslimer bærer traditionelt tøj.

Brug foto og genstande der afmystificerer slør, turbaner og andre kulturelle artikler og skikke.

Historier

Udsøg og inkluder arabere og arabiske amerikanere, muslimer, syd asiater og mænd og kvinder af mellemøstlig afstamning i alle historier om krig, ikke blot dem om arabiske og muslimske samfund eller race profilering.

Dække ofre for chikane, mord og andre hade forbrydelser så grundigt som muligt, når man dækker ofre for terrorist angreb

Gør ekstra store bestræbelser i inkluderingen af mænd og kvinder med mørkere hud, Sikh´er, muslimer og religiøst dedikerede folk af alle typer i kunst, forretningsliv, samfunds klummer og i alle nyheder og special udsendelser, ikke alene i historier om krisen.

Udsøg eksperter i militære strategier, offentlig sikkerhed, diplomati, økonomi og andre relevante emner, der dækker spektret af race, klasse, køn og geografi.

Når man skriver om terrorisme, så husk at inkludere hvidt overherredømme, der støtter radikale anti abort tilhængere og andre grupper med en historie af sådan aktivitet.

Antyd ikke at bedende knælende på gulvet, lyttende til arabisk musik eller citeren fra Koranen er særlige aktiviteter.

Når man beskriver Islam, så hold i mente, at der findes store befolkninger af muslimer verden over, inklusive Africa, Asien, Canada, Europa, Indien og U.S.A. Skeln mellem forskellige muslimske stater; lag dem ikke sammen som i konstruktioner som "den muslimske verdens raseri".

Undgå at bruge ordkombinationer såsom "islamiske terrorister" eller "muslimske ekstremister", der er vildledende, da de forbinder hele religioner til kriminel aktivitet. Vær specifik: Forskellige valg, afhængig af kontekst, inklusive "Al Qaeda terrorister" eller, for at beskrive den brede mængde grupper involveret i islamisk politik, "politiske islamister". Brug ikke religiøse forkortede karakteristiker når geografiske, politiske, socioøkonomiske eller andre distinktioner kunne være mere præcise.

Undgå at bruge termer som "jihad", med mindre man er sikker på den præcise betydning og inkluder konteksten, når den bruges i citater. Den grundlæggende betydning af "jihad" er at bruge sig selv i Islam´s gode tjeneste og bedre sig selv.

Konsulter Library og Congress guiden for oversættelse af arabiske navne og muslimske eller arabiske ord til det romerske alfabet. Brug stavemåder foretrukket af American Muslim Council, inklusive "Muhammed", "Quran" og "Makkah", ikke "Mecca".

Udsøg med jævne mellemrum en vifte af perspektiver i meningsdannende indlæg. Undersøg din dækning mod retningslinerne fra Maynard Institute for Journalism Education om etnicitet, klasse, geografi køn og generation.

Bed mænd og kvinder i din målgruppe gennemgå din dækning og kom med forslag.

Kilde: