Jørgen Nostradamus Rosted

LEDER: Mandag aften havde Deadline besøg af en mand med en bemærkelsesværdig karriere bag sig

Ole Birk Olesen,

11/01/2011

LEDER: Mandag aften havde Deadline besøg af en mand med en bemærkelsesværdig karriere bag sig. Ikke fordi han har opnået så meget - karrierens højdepunkt var, da han som departementschef i Erhvervsministeriet under CD-arvingen Mimi Jakobsen opfandt hjemmeserviceordningen, som heldigvis i dag er afskaffet igen (på nær for pensionister). Jørgen Rosteds karriere er derimod bemærkelsesværdig, fordi han har opnået så lidt - hans store evner taget i betragtning.

I Deadline-indslaget, der omhandlede det nye såkaldte friparti "Fremtidens Danmark, som Rosted er med i, afslørede han nemlig, at han ejer evnen til at se ud i fremtiden. Ikke bare i forhold til forholdsvis unyttige ting som udfaldet af en fodboldkamp, navnene på de nye prinsessetvillinger i Kongehuset eller den kommende valgdato. Men simpelthen på så potentielt profitabelt et område som de industrier, hvor fremtidens vækst kan skabes. Vil man vide, hvilke investeringer man bør foretage i dag for at få et godt afkast om 5, 10 eller 20 år, så er Jørgen Rosted - ifølge ham selv - manden, man bør spørge til råds!

"Man vil gerne, men jeg synes ikke, man taler om, hvad det er for nogen job, man vil skabe, og hvordan man vil skabe dem, og det er det, vi skal til at gøre," indledte Rosted sit kig i krystalkuglen, inden han fortsatte:

"Én ting ved vi, og det er, at fremtidens job i vores del af verden bliver skabt ved at løse nogen af verdens problemer, de globale problemer. Klimaændringerne skal løses, der er pres på velfærdssektoren, vi skal have nyt sundhedsvæsen, ny ældreforsorg. Vi kan producere en masse kreative ting, som den nye middelklasse i Kina vil købe, men det vil alle lande, og konkurrencen bliver på at finde ud af, hvor vi har nogen muligheder for at finde nogen løsninger, som vi bliver de bedste til."

Efter at oraklet havde talt, var det så tid til eftertanke ude ved fjernsynsskærmene i stuerne. En og anden skal nok have ladet sig dupere, men mon ikke de fleste trods alt har stillet sig dette spørgsmål: Hvorfor lader en mand med så betydelige evner sig nøje med en stilling som udviklingsdirektør i organisationen FORA under Erhvervs- og Byggestyrelsen - som han vel at mærke selv oprettede som en af sine sidste handlinger i tiden som departementschef i Erhvervsministeriet - fremfor at leve et liv i sus og dus i den store kapitalistiske overhalingsbane, hvor andre, der har succes med at forudsige fremtidens vækstindustrier, befinder sig?

Kunne Rosted bare ikke tage telefonen den dag, de ringede for at headhunte ham?

Kilde: