Jeg sprøjter tis på rygerne

Dette er et tankeeksperiment: Jeg har en lille vandpistol fyldt med tis og hver gang en ryger pulser cigaretrøg ud i mit ansigt sprøjter jeg tis t...

Larz Thielemann,

04/04/2010

Dette er et tankeeksperiment: Jeg har en lille vandpistol fyldt med tis og hver gang en ryger pulser cigaretrøg ud i mit ansigt sprøjter jeg tis tilbage. Det være sig ved busstoppestedet, udenfor supermarkedet, til koncerten, til fodboldkampen og så videre.

Det gør rygerne meget oprørte, og de synes, at jeg er sindssyg og meget provokerende, men er jeg det? Jeg prøver bare at symbolisere, hvor ubehageligt det er at indånde røg fra andres misbrug. Dertil kommer at forskellen på mit tis og rygernes røg er, at tis er uskadeligt – røg er dødbringende. Alligevel er det mig, der er den "onde".

Ugebrevet Mandag har lavet en undersøgelse, der afslører at halvdelen af alle danskere er imod rygning udendørs. Men i rygernes egen avis, Ekstra Bladet, er der stor forargelse: "Hvad er det for noget mavesurt pis, jeg bestemmer sku' selv, hvor jeg vil ryge, siger de." Det samme siger liberalisternes avis 180grader. Et noget misforstået frihedsideal vil jeg mene, men nu er jeg selvfølgelig heller ikke liberalist, men mener, at vi skal tage hensyn til hinanden.

Til den selvhævdende og i princippet egoistiske ryger vil jeg sige: "Nej, du kan IKKE ryge, hvor som helst og når som helst, men du kan ryge hjemme i din egen røgstinkende bolig, men ikke på udendørs caféer, restauranter, koncerter, stadions og udenfor varehuse, fordi du dermed påfører andre mennesker en ubehagelig gene og en sygdomsrisiko.

Tobaksrøg er en blanding af 4000 forskellige kemiske stoffer. Mange af dem er sundhedsskadelige: 200 af dem er giftige og 40-50 af dem – f.eks. arsenik, benzen og formaldehyd – er kræftfremkaldende. Der er i tonsvis af dokumentation på det farlige ved passiv rygning, fordi det er så nemt: Passiv rygning kan måles i blod og urin hos ikke-rygere.

I sommer var vi til koncert i Kongens Have, der var mange og folk sad tæt, og selvfølgelige pulsede et par gamle 68'ere (og måske også et par liberalister) løs på deres cigaretter, selvom der stod børn og en masse mennesker lige omkring dem.

Det kunne tyde på, at cigaretrøg ikke kun skader lungerne og hjernen, men situationsfornemmelsen tager åbenbart også skade. Så når de kære rygere ikke selv kan finde ud af at tage hensyn, så må vi forbyde al rygning i offentlige rum. Sagt af en mand, der er så gammel at kunne huske dengang man måtte ryge i caravellen – ja, sådan ændrer historien sig heldigvis :-)

Kilde: