Irland: Bølgerne går højt i anti-ryge mønsterlandet

Cigaretsmuglingen eksploderer i Irland, efter at myndighederne for anden gang på kort tid har konfiskeret en stor ladning ulovlig cigarettobak til ...

Klaus K,

12/11/2009

Cigaretsmuglingen eksploderer i Irland, efter at myndighederne for anden gang på kort tid har konfiskeret en stor ladning ulovlig cigarettobak til de tobakshungrende irere. Denne gang ankom ladningen - 8 tons ialt - fra Brøndby, siger det irske toldvæsen. Forbindelsen til Danmark efterforskes nu, skriver The Independent.

Ladningen bestod af tobak, filtre og papirer nok til at samle 12 mill cigaretter på en af de sorte irske cigaretfabrikker. Noget færre end den smuglerladning på 120 mill cigaretter, der blev opbragt for knap tre uger siden - og som myndighederne mistænker den paramilitære gruppe Real IRA for at stå bag.

Cigaretterne ville have indbragt den irske stat 30 mill kr, hvis tobakken havde været lovlig, oplyser toldvæsenet. Den irske statskasse bløder for tiden 4 mia kroner årligt på grund af de ca. 850 millioner falske cigaretter, der importeres til Irland om året.

Den heftige cigaretsmugling til Irland er en torn i øjet på de irske myndigheder, som efter fem års totalt rygeforbud, 1500 pub-lukninger, flere kampagner imod rygning og store afgiftsstigninger på cigaretterne må konstatere, at anti-ryge kampagnen er en fiasko.

Antallet af rygere i Irland er steget med hele 22% siden forbuddet trådte i kraft i 2004 som det første rygeforbud i Europa. Der er nu 33% rygere i Irland, og en ny storryger-generation tordner frem: Hele 45% af de 16-30 årige irere er rygere ifølge en ny EU-undersøgelse.

Irland var anti-tobakslobbyens dygtige dreng i klassen. Men endnu engang må man kontatere, at Big Mother-politikken ikke virker. Der findes simpelthen ingen stærkere lov end loven om udbud og efterspørgsel. Folk får altid det, de vil have.

Kilde: