Iran´s fodboldpiger udelukkes fra deltagelse i Olympiske Lege

Iran´s pigefodboldhold er blevet sparket ud af De Olympiske Ungdomslege, da FIFA regler hindrer spillere i at bære et islamisk hovedtørklæde

Henrik Gøtke,

07/04/2010

Iran´s pigefodboldhold er blevet sparket ud af De Olympiske Ungdomslege, da FIFA regler hindrer spillere i at bære et islamisk hovedtørklæde.

Thailand er blevet nomineret til at erstatte de udelukkede iranere, siger Asian Football Confederation.

”FIFA dekreterer, at bære islamisk hijab ikke er i overensstemmelse med legenes love”, siger rapporten.

Iran´s nationale olympiske komite har kaldt på FIFA, fodboldverdenens styrende organ, og den Internationale Olympiske Komite at genoverveje forbudet mod tørklæde. Hijab bæres af piger og kvinder for at overholde islamisk tøjkode.

Generalsekretær for FIFA Jerome Valcke afviser i et brev til den nationale fodbold federation den Iranske Olympiske Komite´s anmodning.

”Hvis man tager den klare position erklæret af den olympiske komite i Iran i betragtning, har FIFA Executive Committe intet andet valg end at tage den beslutning, at Iran ikke vil være i stand til at deltage”, siger Valcke ifølge Asian Football Confederation.

FIFA administrerer fodboldens internationale lovbog, der indeholder en sektion om spillernes udstyr på banan.

Lov 4 erklærer, at ”grundlæggende tvungen udstyr ikke må indeholde nogen politiske, religiøse eller personlige erklæringer”.

”En spillers hold , vis grundlæggende tvungne udstyr har politiske, religiøse eller personlige slogans eller erklæringer, vil blive sanktioneret af organisatoren af konkurrencen eller af FIFA”.

Hijab problemstillingen blev først behandlet i 2007 efter at en 11 årig pige i Canada af sikkerhedsårsager blev forhindret i at bære et tørklæde.

FIFA´s lovgivende organ, International Football Association, afviste at lave en undtagelse med religiøs beklædning.

Iran var sat til at konkurrere i en seksnationers turnering for piger ved indledningen af De Olympiske Ungdomslege, der afholdes fra den 12 til den 25 august i Singapore.

Thailand vil nu repræsentere Asien mod Tyrkiet, Ækvatorial Guinea, Trinidad og Tobago, Chile og Papa Guinea.

Omkring 3.600 atleter i alderen 14 til 18 år vil konkurrere i 26 sportsgrene.

Kilde: