IPCC laver en ny bommert

Nogle gange ser man nyheder, der er så langt ude, at man tror, at det må være løgn

Henrik Gøtke,

07/02/2010

Nogle gange ser man nyheder, der er så langt ude, at man tror, at det må være løgn. Dette er tilfældet med FN´s IPCC´s seneste rapport om klimaforandringer. I de seneste to uger er der fundet fire store fejl i rapporten, og nu er nummer fem fundet.

Det begyndte med falske påstande om, at Himalaya gletchere smeltede, og ville være væk per år 2035. Dette blev efterfulgt af andre falske påstande om, at bjerg toppene mister deres sne, global opvarmning skader jordens regn skove, og mere end halvdelen af Holland nu er under havoverfladen (det faktiske tal er mindre end 20%). IPCC fik ikke engang sine data fra videnskabelige undersøgelser, men brugte anekdotisk information fra advokerende grupper såsom WWF og bjerg bestignings magasiner.

Nummer fem blev afsløret i Times of London

En ledende britisk regerings videnskabsmand har advaret FN´s klima panel om, at det må tackle sine bommerter eller miste al troværdighed.

Robert Watson, chef videnskabsmand ved Defra, miljø ministeriet, der var formand for Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) fra 1997 til 2002, talte efter flere potentielle unøjagtigheder fremkom i IPCC´s 2007 hjørnestens rapport om global opvarmning.

Den vigtigste påstand er, at global opvarmning kunne reducere nord afrikansk høst med op til 50% per år 2020, en bemærkelsesværdig kort tid for så dramatiske ændringer. Påstanden er citeret fra taler fra Rajendra Pachauri, formanden for IPCC, og fra Ban Ki-Moon, FN´s generalsekretær.

I denne weekend fortalte professor Chris Field, den nye ledende forfatter for IPCC´s klima forandrings gruppe, at han ikke kunne finde noget i rapporten, der understøtter denne påstand. Afsløringen kommer efter IPCC´s tilbagetrækning af påstanden om, at Himalaya gletcherne kunne smelte bort per år 2035.

Påstanden om Afrika kan vise sig at være endnu mere belastende for IPCC, da den ikke alene er rapporteret i rapporten om klima forandrings virkningerne, men uligt gletcherne, også gentages i sin Synthesis Report.

Denne rapport er IPCC´s mest politisk følsommer publikation, destilerende sin vigtigste videnskab til en form, der er tilgængeligt for politikere og lovgivere. Dens ledende forfattere inkluderer Pachauri selv.

I rapporten skriver han: "Omkring 2020 kunne høsten i nogle lande blive reduceret med op til 50%. Landbrugs produktion, inklusive adgang til føde, forudsiges i mange afrikanske lande at blive svært kompromiteret". De samme påstande er siden af Pachauri og Ban Ki-Moon blevet citeret i taler til verdens ledere.

I sin 2008 tale i Poznan i Polen om det globale klima sagde Pachauri: "I visse afrikanske lande kunne høsten per år 2020 blive reduceret med op til 50%". I en tale i juli måned sagde Ban Ki-Moon. "Høsten kunne i visse afrikanske lande ovder de næste 10 år falde til det halve".

I sin tale i weekenden sagde Field: "Jeg er ikke en forfatter til Synthesis Report, men ved læsningen kunne jeg ikke finde støtte til påstanden om faldet i afrikansk høst".

Watson sagde, at sådanne påstande burde være baseret på hårde fakta. "Enhver sådan projicering burde være baseret på litteratur gennemlæst af kolleger fra computer modeller om hvordan landbrugs høst ville respondere på klima forandringer. Jeg kan ikke finde sådanne data, der støtter IPCC rapporten", sagde han.

Påstandene i Synthesis Report går tilbage til IPCC´s rapport om klima forandringernes globale virkning. Den advarer om, at alle afrikanere står overfor en langsigtet trussel om, at landbrugsjord bliver til ørken, og siger derefter om nord Afrika: "yderligere riscisi der kunne forværres af klima forandringerne inkluderer større erosion, manglende høst af afgrøder op til 50% i perioden 2000 til 2020, og reduktion i afgrødernes vækst (Agoumi, 2003)".

"Agoumi" refererer til et politik papir fra 2003 skrevet til International Institute for Sustainable Development, en canadisk tænketank. Papiret er ikke gennemlæst af kolleger.

Forfatteren til papiret er professor Ali Agoumi, en marokkansk klima ekspert, der så på den potentielle virkning af klima forandringer i Tunesien, Marokko og Algeriet. Hans rapport refererer til risikoen for "begrænset landbrugs høst på til 50% i perioden 2000 til 2020".

Disse påstande refererer til andre rapporter udarbejdet af tjeneste mænd i hver af de tre lande som indgivelser til FN. Disse synes heller ikke at være gennemlæst af kolleger. IPCC møder også kritik over sin rapport om hvordan hav stigninger kan påvirke Holland. Hollndske ministre har krævet, at IPCC korrigerer sin påstand om, at halvdelen af Holland ligger under havets overflade, når det i virkeligheden kun er omkring en fjerdedel.

Fejlene medfører sandsynligvis ændringer i IPCC. Field siger: "IPCC må undersøge en mere sofistikeret tilgang til behandling af fremkommende fejl".

William Sprigg, en ledende klima videnskabsmand siger det bedst: "IPCC er forudindtaget, og fremmer politiske agendaer". Den "beskyttende mur" der omgiver global opvarmning svindlerne bryder sammen for øjnene af os, og det vil verden være bedst tjent med.

Kilde: