Indien danner nyt klima forandrings organ

Den indiske regering har etableret organ, der skal overvåge effekterne af global opvarmning, da den "ikke kan forlade sig" på FN´s Intergovernmenta...

Henrik Gøtke,

08/02/2010

Den indiske regering har etableret organ, der skal overvåge effekterne af global opvarmning, da den "ikke kan forlade sig" på FN´s Intergovernmental Panel on Climate Change, gruppen ledet af Indien´s egen Nobel Pris vindende Dr RK Pachauri.

Tiltaget er en betydelig irettesættelse af både IPCC og Dr Pachauri i hans kamp for at forsvare sit rygte i kølvandet på afsløringen af, at hans seneste klima forandrings rapport inkluderede falske påstande om, at Himalaya gletcherne ville være smeltet væk omkring år 2025. Videnskabsmænd mener, at det vil tage mere end 300 år for gletcheren at forsvinde.

Organet og organets formand har mødt tiltagende kritik siden der blev rejst spørgsmål om deres arbejdes troværdighed, og den urokkelighed med hvilken klima forandringer fremlægges.

I indien har de falske påstande forøget spændingerne mellem Dr Pachauri og regeringen, der tidligere stillede spørgsmål ved påstandene om gletcher smeltning. I efteråret sagde miljø minister Jairam Ramesh, at selvom Himalaya gletchernes smeltning er en reel bekymring, fandtes der beviser på, at nogle gletchere, til trods for den globale opvarmning, faktisk voksede.

Dr Pachauri afviste den slags påstande som baseret på "voodoo videnskab", men nu har Ramesh effektivt yderligere marginaliseret formanden for IPCC.

Han har annonceret, at den indiske regering vil etablere et separat National Institute of Himalayan Glaciology, der skal overvåge virkningen af klima forandringer på verdens "tredje is dække", og et "indisk IPCC" der skal bruge "klima videnskab" til at anslå virkningen af global opvarmning i hele landet.

"Der er en fin linie mellem klima videnskab og klima evangalisme. Jeg er tilhænger af klima videnskab. Jeg mener, at folk misbrugte IPCC rapporten. IPCC laver ikke den oprindelige forskning , der er en af svaghederne...de tager blot offentliggjort litteratur, og laver anslag derfra, så vi har fået brølere omkring Amazon skoven, gletchere og sne toppe".

"Jeg respekterer IPCC, men Indien er et meget stort land, og kan ikke alene forlade sig på IPCC, så vi har derfor lanceret Indian Network on Comprehensive Climate Change Assessment (INCCA)", siger han.

"Det vil samle 125 forsknings institutioner fra hele Indien, samarbejde med internationale organer og operere som en "slags indisk IPCC", tilføjede han.

Organet, som han siger, ikke vil rivalisere med FN´s panel, vil publicere sit eget klima anslag i november i år, med rapporter om Himalaya, Indien´s længste kystlinie, de vestlige Ghat højlande og nord øst regionen tæt ved grænserne til Bangladesh, Burma, Kina og Nepal. "Gennem dette vil vi vise vore dedikering til klima videnskab", siger han.

FN panelets påstande om gletchernes forsvinden per år 2035 "var tydeligt uberettiget, og havde intet grundlag i videnskab", siger han, mens han understreger, at regeringen forbliver opmærksom på isen bevægelserne på Himalaya. "De fleste gletchere smelter, de trækker sig tilbage, visse gletchere som Siachen gletcheren, vokser. Men overordnet kan man indiskutabelt sige, at resterne af vore gletchere er meget stor, og sne balancen er meget lav. Vi må grundet vand sikkerheden være meget forsigtige i nord Indien, der afhænger af sundheden af Himalaya gletcherne", tilføjer han.

Det nye National Institute of Himalayan Glaciology vil blive baseret i Dehradun ig Uttarakhand, og vil overvåge gletcher forandringer og sammenligne resultater med gletchere fra Pakistan, Nepal og Bhutan.

Kilde: