Indbruds-journalister risikerer at skulle betale millionerstatning

Ekstra Bladet og TV 2 fik dyreretsekstremister til at bryde ind på persdyrfarme for at lave tv-optagelser - nu kræver perlsdyravlerne erstatning på...

Slettet Bruger,

23/10/2009

Ekstra Bladet og TV 2 fik dyreretsekstremister til at bryde ind på persdyrfarme for at lave tv-optagelser - nu kræver perlsdyravlerne erstatning på mindst en million kroner, fordi minkene skal testes for smitsom sygdom.

Fødevarestyrelsen har nu pålagt ejerne af 41 pelsdyrfarme blodprøvetestning af cirka 100.000 avlsdyr, der kan få sygdommen plasmacytose. Påbuddet kommer, efter, at dyrerets-aktivister ulovligt er trængt ind på farmene for at optage billeder til TV 2-programmet Operation X og Ekstra Bladet. Dyreretsaktivister kan have bragt sygdomme ind på farmene, og Dansk Pelsdyravlerforening peger på, at alene regningen for blodprøverne løber op i mindst en million kroner.

"Det er en fuldstændig uansvarlig skade og risiko, de her journalister udsætter avlerne for ved at sende fremmede ind på farmene. Især når de kunne have fået de samme billeder ved at spørge om lov først og komme under kontrollerede forhold," siger kommunikationschef i Dansk Pelsdyravlerforening, Sander Jacobsen.

Ekstra Bladets redaktionschef Miki Mistrati, som offentligt har påtaget sig ansvaret for planlægningen af aktionerne, har sagt til politiken.dk, at han stillede det krav, at der ikke på forhånd måtte være konstateret sygdom på de farme, hvor indbruddene skulle foregå. Men den forholdsregel giver Sander Jacobsen ikke meget for, fordi Miki Mistrati ikke har adgang til de seneste data om sygdomme på danske pelsdyrfarme, i og med at han ikke tog kontakt til pelsdyravlerforeningens laboratorium, inden han sendte aktivister ind over hegnene. I det offentlige CHR-register var en af farmene oven i købet registreret som plasmacytoseramt.

"I alle landbrugsbedrifter er der kæmpe fokus på at undgå indslæbning af smitte, og man kan ikke bare vade ind på en pelsdyrfarm uden at konsultere ejeren først. Oven i det vælger Miki Mistrati at lade pelsmodstandere, som givetvis er bedøvende ligeglade med at overtræde reglerne på en pelsdyrfarm, udføre opgaven," siger Sander Jacobsen.

Foreløbig har Dansk Pelsdyravlerforening meldt begge medier samt Miki Mistrati til politiet for ulovlig indtrængen.

"Det skal ikke koste de ramte avlere en krone at blive udsat for disse store skader og udgifter. Hver en tabt krone skal erstattes af de ansvarlige," siger Sander Jacobsen.

Miki Mistrati vil til politiken.dk kun udtale sig kortfattet om erstatningskravet:

"Jeg har egentlig ikke så mange kommentarer til det, men nu må det have en ende. Forleden dag blev jeg kaldt en løgner, nu vil de have millioner," siger han.

[email protected]

Kilde: