IMF/Trojkaen bruger Grækenland som økonomisk eksperimentarium - eller?

I ledelsen i IMF og den øvrige trojka kan man åbenbart nu se, at de meget strenge sparekrav til græsk økonomi nærmere sætter et samfund i stå end ...

Ikke angivet Ikke angivet,

10/01/2013

I ledelsen i IMF og den øvrige trojka kan man åbenbart nu se, at de meget strenge sparekrav til græsk økonomi nærmere sætter et samfund i stå end udvikler det. Man har opdaget, at et sparekrav på 100 kr ikke, som ventet, giver en negativ effekt på 50 kr på BNP, men en negativ effekt på hele 150 kr på BNP.

Som tidligere skrevet gavner det ikke et samfund, når den almindelige græker skal spare så meget, at han f.eks. ikke længere har råd til sin bil. For så forsvinder mobilitet (- og motivation).

Måske de i IMF og den øvrige trojka skulle tage sig en økonomisk uddannelse i stedet for at lade den almindelige græker betale for IMF/trojkaens eksperimenter.

To af cheføkonomerne i IMF indrømmer nu, at de tog fejl i deres forudsigelser om Grækenlands og andre EU-landes økonomi. De indrømmer nu, at de ikke ”fuldt ud forstod,” hvordan nedskæringer underminerer den økonomisk vækst.

Indrømmelsen er begravet i et yderst teknisk papir, hvor de to økonomer ser på hvilke konsekvenser stigninger eller fald i regeringers forbrug eller skatteopkrævning har på landenes økonomi, skriver Washington Post, som kalder det en ”undskyldning dybt begravet i et hav af kalkulationer og analyser.”

En af forfatterne er direktør i valutafonden Olivier Blanchard, så selv om det ikke er officiel IMF politik, så kommer det fra toppen, konstaterer Washington Post.