Ifølge NASA var 2010 - sammen med 2005 - det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.

Det konkluderer det amerikanske rumforskningsinstitut, NASA, på baggrund af målinger fra flere end 1

Ikke angivet Ikke angivet,

15/01/2011

Det konkluderer det amerikanske rumforskningsinstitut, NASA, på baggrund af målinger fra flere end 1.000 målestationer placeret rundt over hele kloden og fra satellitmålinger af bl.a. havtemperaturerne samt arktiske målestationer.

Det går tilsyneladende kun en vej med de globale temperaturer, nemlig opad. Også selvom vi her i Europa har haft en kold vinter indtil nu (til gengæld har det været rekordvarmt på Grønland, som fylder en del mere end Europa på verdenskortet).

Den nye temperaturrekord kommer, selvom det i 2010 var La Nina år (under La Nina kommer koldt vand op til overfladen af Stillehavet, hvilket afkøler kloden - LA Nina's modsætning er El Nino, hvor havtemperaturerne i Stillehavet ligger over det normale). Det er derfor forventeligt, at de kommende år vil se endnu højere globale temperaturer.

Det bør understreges, at de 2 seneste ret kølige år i blandt andet Danmark har været lokale vejrfænomener. Vores lave temperaturer skyldes, at højtrykkene over azorerne og Island har været svagere end normalt, så de ikke har kunnet holde de kolde arktiske vinde væk fra Danmark. Til gengæld er der kommet varm luft op over Grønland og Labrador, så man der har haft rekordvarme temperaturer. Vores kolde vintre har altså ikke været udtryk for et koldere klima, men for at kulden/varmen har været placeret anderledes end den plejer (hvilket forøvrigt muligvis er en følge af klimaforandringerne, men man ved det endnu ikke).

Kilde: