I dag vil ekstreme klimaaktivister lukke ned for 60 storbyer over hele verden

I dag vil den klimaaktivistiske græsrodsbevægelse Extinction Rebellion (XR) udføre en række større aktioner i 60 storbyer verden over

Claes Theilgaard,

07/10/2019

I dag vil den klimaaktivistiske græsrodsbevægelse Extinction Rebellion (XR) udføre en række større aktioner i 60 storbyer verden over. Aktionerne sker under overskriften ”International Rebellion”, og vil bestå af ulovlige blokader, hvor man vil forsøge at lukke knudepunkter i storbyerne ned.

Formålet med blokaderne er ifølge XR selv at tvinge politikerne til i et samarbejde med medierne at fortælle det, XR ser som sandheden om klimaforandringerne. Der er ingen officiel slutdato for aktionerne, men man vil ifølge 180Graders kilder forsøge at holde blokaderne så længe som muligt eller indtil bevægelsens politiske krav bliver mødt.

Ingen aktioner i Danmark – men flere i vores nabolande

Herhjemme vil der ikke finde nogen aktioner sted, men efter sigende er den danske gren af Extinction Rebellion blevet inviteret til med til en større blokade i Berlin. Her skulle den svenske og angiveligt også den norske afdeling af XR være inviteret med.

I andre europæiske lande vil der også være aktioner, herunder i London i Storbritannien, Amsterdam i Holland, Rom i Italien, Madrid i Spanien, Paris i Frankrig og Athen i Grækenland.

Ude i verden vil der efter planen være aktioner i så forskellige lande som Indien, Canada, Japan, Tyrkiet, Sydafrika, USA, Kina, Brasilien og Australien.

Politiaktioner i Storbritannien

I Storbritannien, hvor Extinction Rebellion også planlægger længerevarende blokader af knudepunkter i det centrale London, har politiet i en stor aktion udført en razzia på et XR-lagerhus. Her blev flere aktivister arresteret i et forsøg på at begrænse omfanget af blokaderne.

På videoen herunder kan man se det britiske politi udføre razziaen.


Trækker tråde til tidligere blokader på dansk jord

På trods af at Extinction Rebellion ikke vil udføre nogle blokader herhjemme som led i deres ”International Rebellion” der begynder i dag, trækker de internationale aktioner tråde til tidligere blokader på dansk jord.

Især er XR i Danmark blevet kendt for en 24-timers blokade af trafikken på Holmens Bro ved Christiansborg i Indre København. Denne blokade blev udført i august og skabte dengang en del opmærksomhed.

Læs mere om den danske blokade i et større portræt af Extinction Rebellion, som vi har bragt her på 180Grader.

Kilde: