Hyl, skatteyder, hyl!

LEDER: "Jeg gider ikke at betale til raske folk, som ikke gider arbejde

Ole Birk Olesen,

26/01/2011

LEDER:

"Jeg gider ikke at betale til raske folk, som ikke gider arbejde."

Sådan udtrykker forsikringskonsulent Steen Ragn sin holdning til efterlønnen i en voxpop hos Politiken.dk. For en gangs skyld kommer der noget ud af den slags, som man kan bruge til noget. Det hører til sjældenhederne.

Vi har i hele efterlønsdebatten hørt alt for meget om, at der ikke er råd til efterlønnen. Mellem linjerne har ofte ligget det synspunkt, at hvis vi havde råd, så skulle vi da bruge pengene på efterløn. Men gu skulle vi da ikke, nikke nej!

For nej, vi gider faktisk ikke arbejde ekstra for, at andre, der sagtens kan arbejde, holder fri på vores regning. Hvis vi ikke skulle finansiere efterlønnen over skatten, så ville vi kunne arbejde mindre uden af den grund at få et mindre beløb til rådighed til vores private forbrug, end vi har i dag. Dette er efterlønsordningen i sin essens: Den ene pålægges at arbejde - så den anden kan lade være.

Det er omfordeling uden bremser. Hvorfor omfordeler politikerne? Fordi de kan - og fordi der er stemmer i det. Ikke fordi de vil redde de fattige, ikke fordi de vil gøre verden sikker for de svage, ikke fordi de har svært ved at få praktiske ting til at fungere uden. Men alene fordi de, der gerne vil modtage efterløn, forventes at hyle mere op i den offentlige debat end de, der tvinges til at betale for ordningen.

Skatteydere, lad os sammen hyle mod månen!

Kilde: