Hvorfor er skatten så høj i Danmark?

Det er næsten lige meget, hvad diskussionen drejer sig om på 180grader, så ender det høje skattetryk i Danmark næsten altid med at være en del af a...

Ellen Nikoline Jensen,

20/07/2010

Det er næsten lige meget, hvad diskussionen drejer sig om på 180grader, så ender det høje skattetryk i Danmark næsten altid med at være en del af agendaen.

Således også i indlægget: "Jeg stjæler, fordi jeg gerne vil leve i et samfund, hvor mad er billigere og bliver produceret bæredygtigt". Skrevet af 25-årige universitetsstuderende, Sophie. Og, siger hun, hvor en kæmpekoncern som for eksempel Netto ikke scorer kassen på at sælge dårlig og usund mad.

For det første sælger Netto ikke mere dårlig og usund mad end andre store koncerner. Men de er billigere med den samme vare. Hvis man stjæler varerne, er det lidt underordnet, hvor man stjæler dem. Sophie kunne for eksempel gå efter økologiske varer, som Netto har mange af. Så er hun jo trods alt med til at støtte de økologiske producenter. Ideen er hermed givet videre til Sophie.

For det andet, hvorfor er skatten så høj i Danmark, når skatteprocenten kun er ca 19 % i Polen?Det er ret indelysende: Lønnen i Polen er kun en brøkdel af lønnen i Danmark. Og hvorfor forholder det sig således? Det skyldes, at fagbevægelsen med Thomas Nielsens berømte ord: "Vi har sejret ad helvede til" har bidraget godt hertil. Dvs., at den i en uendelighed har krævet og fået lønforhøjelser til medlemmerne af fagforeningerne. Det er vel klart, at når arbejdsgiverne skal betale højere lønninger til de ansatte, er de nødt til at forhøje priserne på varerne, såvel som priserne på tjenesteydelser m.m. også stiger. Og her ligger hunden begravet. For at få det hele til at løbe rundt, må skatterne også sættes i vejret. Hvad har lønmodtagerne fået ud af dettte? Intet. Reallønnen er af nævnte årsager ikke steget.

Men konkurrenceevnen er til gengæld gået fløjten. De firmaer, der kan, vælger at flytte deres produktion til fx Kina, Indien og Polen med flere lande, hvor lønnen kun er en brøkdel at lønnen i Danmark. Gud bevare Danmark!
.

Kilde: