Hvordan har man tænkt sig at håndhæve en evt. kandidatpant?

Selvom det ikke virker sandsynligt at kandidatpanten kommer igennem går jeg stadig ofte og tænker på hvordan en evt

Ikke angivet Ikke angivet,

18/09/2011

Selvom det ikke virker sandsynligt at kandidatpanten kommer igennem går jeg stadig ofte og tænker på hvordan en evt. kandidatpant i al verden skulle håndhæves.

Hvis vi hypotetisk siger at en ung man tager en kandidatgrad i naturvidenskab og derefter flytter til udlandet, lad os bare sige et ikke EU-land.

Han bliver der ude i en årrække og fælden klapper - nu skylder han 150.000 kroner til staten.

Staten sender et brev om at man altså skylder en hel masse penge men den unge mand (som nu ikke er så ung længere) nægter at betale da han mener at hans uddannelse blev financieret af hans fars skattebetalinger.

Spørgsmålet er så: Hvad gør staten nu? Hvordan inddriver man gæld på den anden side at jorden?

Det mest sandsynlige er at SKAT bliver ved med at sende vrede breve til den anden side at jorden hvori der står at man altså skal betale og der nu er løbet XX ekstra tusind på renter. 

Det er kun hvis den unge mand flytter tilbage til Danmark og får et job der at SKAT kan trække pengene fra hans løn. Jo større "gælden" vokser sig jo mindre incitament har han til nogensinde at komme tilbage.

Derudover er det kun hvis man rent faktisk kommer og arbejder. SKAT kan ikke gøre noget bare han sætter sine fødder på dansk jord.

Man kunne tænke sig at SKAT ville gå hårdede til værks og lave en form for kontrol i danske lufthavne lidt ala når man checker for socialt bedrageri.  


Evt kunne SKAT også gå så langt som til at arrestere enhver skylder så snart han satte sine fødder på dansk jord - hvilket igen reducerer incitamentet til nogensinde at komme tilbage til Danmark og blive skatteborger.

SKAT kunne også evt. konfikere alle den pågældende danskers værdi i Danmark. Hvor mange værdier en nyuddannet har skabet sammen inden den pågældende rejste til udlandet er dog nok ret begrænset.

Så kan jeg kun komme i tanke om to andre udveje:

Staten senden en arrestordre til det udenlandske land og beder dem arrestere den pågældende borger og sende ham hjem til Danmark så han kan bliver retsforfulgt. Dette ville et EU-land måske gå med - men hvad med et land som f.eks Singapore? 

Har et sådant land nogen interesse i arresterede de talenter og den arbejdskraft det har formået at tiltrække for at sende dem tilbage et andet land for at bliver retsforfulgt? 

Derudover er der mange lande som Danmark ikke har udleveringsaftaler med. 

I aller yderste konsekvens sender staten et specialhold af PET agenter ud for at inddrive pengene med vold og evt. hente den pågældende dansker hjem til Danmark. 

For det første er det i strid med folkeretten, for det andet vil omkostninger ikke den mænde penge der kan inddrives. To agenter, flybiletter, diæter, deres assistenter osv løber hurtigt op i 150.000+

Jeg er ikke ekspert i gældsforhold men jeg kan bare ikke se hvordan man rent praktisk har tænkt sig at håndhæve en evt. kandidatpant. 

De eneste reele sanktioner der kan indføres reducerer bare incitamentet til nogensinde at vende tilbage til Danmark og betale skat.

Er kandidatpanten bare endnu en omgang rød-populistisk symbolpolitik?

Kilde: